Göran Carlbäck

Göran Carlbäck, Skellefteå.

Göran Carlbäck.

Göran Carlbäck.

Foto: Privat

Dödsfall2023-01-20 05:00

Göran Carlbäck, Skellefteå, har avlidit efter en kort tids sjukdom i en ålder av 83 år. Närmast anhörig och sörjande är hustru Margareta, tre barn och sex barnbarn.  

Göran föddes i Bromma församling och tillbringade sina första tio levnadsår i Stockholm. Han fick fyra yngre syskon. 
Fram till militärtjänstgöringen levde han med sin familj i Falun innan vuxenlivet tog fart. 

Under sina juridikstudier i Uppsala dansade han vid en bal på slottet in i Margareta Alex från Burträsk. De kom att leva tillsammans i 61 år och fick barnen Ulrika, Christina och John. I gula villan på Vitbergsvägen bodde familjen under barnens uppväxttid och många år därtill.

På sin 80-årsdag beskrevs han av sin familj som omtänksam, språkbegåvad språkpolis, hjälpsam, punktlig, pålitligt, noggrann, saklig, humoristisk och allmänbildad. 

Lag, ordning och reda och att värna om människors rättigheter är något som har följt Göran genom hela livet. Detta är något som har präglat Görans yrkesliv då humanjuridik kom att bli hans inriktning. Göran blev antagen som ledamot i Advokatsamfundet 1971 och utövade yrket med inriktning på brottmål, asylärenden, familjemål samt socialmål. Från 1974 drev han advokatbyrån Carlbäck och Henrikson i Skellefteå fram till sin pension 2007. Under en längre period innehade han även posten som notarius publicus i Skellefteå.

Otaliga är de resor som Göran och Margareta gjort runt världen med fokus på värme, kultur, golf eller löpning. Det mest frekventa resmålet blev ändock deras lantställe på Orust, som blev en andra samlingspunkt för familjen. Trots det långa avståndet till Orust körde Göran gladeligen bil dit. 

Görans stora passion i livet var musik. Han var under 23 år ordförande för Skellefteå Kammarmusikförening och arrangerade totalt 125 konserter. I 32 år var han styrelseledamot för Sveriges Kammarmusikförbund varav 18 år som  ”den ständige sekreteraren”, som han kom att kallas. 

Göran var även aktiv tenor i både “Kaarar’n” och Skellefteå Manskör i många år. Så sent som i december sjöng han julsånger på Sara Kulturhus. Nu hade Göran börjat känna sig trött men uttryckte att ”sjunga ger sån’ energi”.

Energi hade Göran även på golfbanan. Under pandemiåret 2020 var han, trots sin ålder, den golfare som spelade flest tävlingar på Skellefteå Golfklubb. 

Göran lämnar efter sig ett stort tomrum i våra hjärtan, men många är de minnen som lever kvar.  

Barnen, John Carlbäck, Christina Carlbäck, Ulrika Burvall 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!