Göran Bergmark, Stensvedjan

Göran Bergmark, Stensvedjan.

Göran Bergmark, Stensvedjan.

Göran Bergmark, Stensvedjan.

Foto: Privat

Dödsfall2021-07-08 05:00

På midsommarafton, efter att Viola och Göran firat sin 54:e bröllopsdag, insjuknade Göran hastigt. Efter en helg med nära och kära somnade han lugnt och stilla in tidigt på måndag morgon. Han blev 86 år.

Göran växte upp i Gummark, i mitten av en syskonskara på nio syskon, han var son till Oskar och Rut Bergmark. Göran var siste i syskonskaran att somna in.

Efter skolgången arbetade Göran som snickare i Gummark. Han träffade Viola då hon jobbade som hemvårdarinna hos familjen Bergmark. Göran tog mod till sig och bjöd ut henne efter Violas första arbetsdag och sedan gifte de sig på midsommarafton år 1967 i Landskyrkan. Viola och Göran flyttade till Stensvedjan 1970 och fick där tre barn, Katrin, Maria och Hans.

Göran hade ett mycket aktivt liv, han jobbade på Västerbottenshus och genom åren engagerade han sig ideellt i olika sammanhang exempelvis i IOGT, byggde och var delaktig i uppstarten av Lilleputtlandet och i klubb 80:s familjeaktiviteter. Han var mån om att bevara kulturhistoria och byggde upp kvarn- och sågområdet i Gummark, han skrev också delar och ritade till boken Gummarks historia.

Mycket av Görans fritid ägnades åt hantverk. Med stor skicklighet och öga för detaljer skapade han bland annat trämodellbyggen, knivar, svepteknik i trä, trådtjack och leksaker till barnen. Han ritade även mycket. Älgjakten, bärplockningen och äventyr med familjen var också en stor del av hans liv. Han byggde sitt hus i Stensvedjan och bodde där tillsammans med Viola hela sitt liv. Där skapade de tillsammans en kreativ och äventyrlig uppväxt för barnen. Göran uppskattade det enkla och vardagliga i livet, var en hjälpsam och lugn person som kunde fixa allt mellan himmel och jord.

Familjen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!