Gertrud Lundström

Gertrud Lundström
Gertrud Lundström

Gertrud Lundström, Saltsjöbaden.

Dödsfall 25 mars 2023 05:00

Gertrud Lundström, Saltsjöbaden, har avlidit i en ålder av 93 år. Hon sörjs närmast av maken Torsten och döttrarna Heléne Samuelsson och Liselotte Rågmark med familjer.  

Gertrud växte upp i Västerbotten på en gård i Söderby, Burträsk. Det var en stor familj och släkt där mat skulle lagas och bröd skulle bakas. Gertrud har alltid trivts när det är mycket folk och att få bjuda på mat och dryck, vilket många har fått njuta av såväl i hennes ungdom som senare under hennes liv. Hennes handlag och uppväxt gav en person som var mycket uppfinningsrik och händig.

Efter handelsskola och sekreterarutbildning blev hon en duktig maskinskriverska och snabb på stenografi. Detta kom väl till pass på Bolidens huvudkontor där hon fick jobb. I Boliden träffade hon sin blivande make, Torsten. Innan familjebildning utbildade hon sig till kartriterska och bodde en händelserik period i Sundsvall. Sedan gick flytten till Västerås där Torsten arbetade och samtidigt läste till civilingenjör. Här föddes döttrarna.

Familjen återvände snart till Skellefteåtrakten. Gertrud var mitt i livet, stödde barnens olika fritidsintressen, höll många fester och bidrog till att Torstens tidskrävande arbete kunde genomföras. Hon återvände till arbete, nu som kartriterska på kommunens gatukontor.

I början av 80-talet förde Torstens arbete paret vidare till Saltsjöbaden, där Gertrud arbetade på pastorsexpeditionen. I Saltsjöbaden bodde Gertrud fram till slutet av sitt liv. En tid med glatt socialt umgänge med en stor vänkrets. Gertrud blev berest då Torstens resor tog med henne runtom hela världen. Familjen växte då barnbarnen kom. Hon var ett oersättligt stöd i att ta hand om de tre barnbarnen som har varit hennes stora glädjeämnen och käraste ögonstenar. Gertruds kontakt med Västerbotten har bestått genom sommarhuset i Bodbysund, Burträsk, där hon och Torsten tillbringat sommarhalvåren.

Utmärkande för Gertrud var hennes omtänksamhet, stora hjärta och värme, hennes intresse av personer runt omkring sig och förmåga att kunna prata med alla. Hon var generös med sin tid och sitt engagemang. Från att tidigare varit en fysiskt stark och uthållig person, var Gertrud under senare år inte så kroppsligt vital. Trots detta var hon oförändrat aktiv och rörlig i sinnet, med gott humör och humorn i behåll. Vi saknar Gertrud så djupt och kommer att bevara henne i ljust minne.

Heléne och Liselotte 
 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa