Gerhard Östlund

Gerhard Östlund, Skellefteå.

Gerhard Östlund.

Gerhard Östlund.

Foto: Privat

Dödsfall2022-10-15 05:00

Gerhard Östlund somnade in den 5 oktober på Skellefteå lasarett efter en kort tids sjukdom, nyss fyllda 78 år. Han var en älskad make, pappa, farfar, svärfar och gammelfarfar. 

Gerhard föddes 24 september 1944 i Hjoggböle. Tillsammans med föräldrarna Folke och Gerda, och syskonen Sylvia och Annica, flyttade han 1954 till Sörböle där Folke byggde ett hus när omgivningarna fortfarande bestod av ängar. Gerhard fick nya vänner som han höll kontakten med livet ut. 

Gerhard mötte tidigt sin livskamrat Eva. Föräldrarna kände varandra sedan tidigare och kärleken kom till det unga paret efter några år. De gifte sig 1968 och fick två söner, Peter och Olof. Till att börja med bodde de i Gamla Falmark, men 1974 ritade och byggde Gerhard hus till familjen på Sörböle, två hus från föräldrahemmet. 

Yrkeskarriären gick från snickare till byggnadsingenjör och i slutet av 70-talet startade han en egen firma: Östlunds Bygg AB. Till firman anställde han sin far och farbror och därefter flera andra duktiga medarbetare. Yrkesskickligheten ledde till att Östlunds Bygg kom att bygga och reparera hus inte bara i Skellefteå utan också i andra länder, till exempel ett hotellbygge inför OS i Lillehammer och ett showroom för svensk inredning i Shanghai. 

Gerhard njöt tillsammans med makan Eva av livet som pensionär. Det blev många fiskeresor och motorcykelturer, ofta tillsammans med nära vänner. Han var nyfiken på allt nytt och mycket kunnig i det mesta, och hjälpte alltid familj och vänner när saker gått sönder i hem och i bilar. Han älskade att uppfinna och ”modifiera”saker. Med en svetslåga i ena handen och en hammare i den andra fanns inga gränser för vad han kunde skapa. Nya tekniska prylar och fordon landade ofta hemma hos Östlunds, ibland med Evas godkännande. För två år sedan var han först i norra Sverige att köpa en elektrisk motorcykel, med fartresurser som 76-åringar sällan kör omkring med.

Pappa var vår hjälte och störst och bäst när vi var 5 år gamla, och är fortfarande en förebild nu när vi är 50-plus.

Tack för alla upplevelser vi fått genom åren. Han fattas oss. 

Makan Eva och sönerna Peter och Olof med familjer  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!