Gerhard Lundkvist, Lövånger

Gerhard Lundkvist, Lövånger

Dödsfall 9 februari 2022 05:00

Vår pappa Gerhard somnade in den 28 januari, efter ett innehållsrikt liv. Han blev 89 år. 

Pappa föddes i Västra Hökmark som nummer två av sex syskon. Föräldrarna var småbrukare och vår farfar tog olika lastbilsjobb. Pappa gick skola i Hökmark och när han var fjorton flyttade familjen till Bissjön. 1955 gifte han sig med Ruth Holmberg från Nyholm. De fick två barn, Hans och Anitha. Ruth gick bort 2011.  

Fordonsintresset startade i unga år och han började tidigt som chaufför. Det finns många historier om pappa och olika fordon, som fyraåring ramlade han under dyngspridaren och senare satte han hästslåttermaskinen bakom motorcykeln. I slutet av 50-talet flyttade familjen till Malå-Vännäs där han fick jobb som lastbilschaufför. De blev kvar i Malåtrakten till slutet av 60-talet och pappa hann både vara anställd och driva eget med egen lastbil. 

Våren -66 anmälde han sig till flygutbildning hos Anders T Berg. De blev genast goda vänner och pappa tog sig direkt an läraren som kom från ”södra Sverige” under det att han lärde honom att flyga. Det senare var enkelt då pappa var både praktisk och teknisk. Snart var det dags att öva nödsituationer som motorstopp i luften. Övningen blev dessvärre verklighet och de kraschade på ett fält strax norr om Falmark. Oskadda men omskakade letade de sig fram till närmaste hus. En man hälsade från ladutaket som han var i färd att laga. ”Har i ́ fulli ner?” ropade han skrattande och de återfördes sakta till verkligheten som, skulle det visa sig, gav dem 56 år extra som nära vänner.

Familjen återvände till Lövånger i slutet av 60-talet och pappa arbetade som chaufför inom olika områden, buss, långtradare, godsbil, innan han fick jobb på Vägverket där han stannade till pensionen. Många flygtimmar blev det tillsammans med Anders och i brandflyget, och många jubilarer har överraskats med en flygtur. 

Redan som ung gick pappa med i MHF och var en aktiv medlem i många år. Han var en extremt social person och fick många vänner genom sitt engagemang i Skellefteå Motorflygklubb, MHF, Husvagnsklubben men också genom dansen. Han var mycket dansant och missade sällan en motionsdans med Trivselklubben. 

Vår pappa Gerhard var en glad person som tog livet med en klackspark, gärna visslandes på någon melodi. Han kommer att saknas av oss och många vänner. 

/Hans och Anitha med familjer 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Dödsfall

Anna Gustafsson

Anna Gustafsson
Dödsfall

Elsy Viklund

Elsy Viklund
Dödsfall

Dödsfall, Gotthard Olsson, Lövånger

Dödsfall, Gotthard Olsson, Lövånger