George Mitchell

George Mitchell, Skellefteå.

Dödsfall 1 juli 2022 05:00

Midsommaraftonens kväll avled George Mitchell. Han blev 95 år.

George eller Josse som de flesta kom att kalla honom föddes i Falun 1927, under en tillfällig vistelse i staden av sina föräldrar Hilda och George II. Han kom att tillbringa sin uppväxt i sin fars hemby Äspnäs norra Jämtland. Familjen flyttade så småningom till Östersund där hans far började en tjänst på grossistfirman Nordsvenska. 

Efter något år i Östersund fick hans far tillsammans med några andra östersundare på Nordsvenska i uppdrag att öppna en filial i Skellefteå, Skellefteå som hans mor kallade Klondike efter den utveckling som då Skellefteå genomgick på grund av guldet. Familjen anlände med tåg till Skellefteå i början av fyrtiotalet. Josse brukade ofta berätta om hur han slogs av den vänliga och mjuka stämning som mötte honom i den nya staden. 

Efter examen från tekniska på Balderskolan och militärtjänst gick nästa flytt till Uppsala för studier i matematik och kemi. I Uppsala träffade han sin blivande fru Greta Boström även hon från Skellefteå. Efter studierna flyttade familjen till Stockholm där deras son Joakim föddes. 1962 flyttade familjen tillbaka till Skellefteå och Josse började sin tjänst som adjunkt på läroverket. Josse blev änkeman 2007 då hans livskamrat Greta avled.

Josse hade ett genuint intresse för naturvetenskap och språk. Tyskan och engelskan från skoltiden utökande han med spanska och latin efter pensionen.

 Josse hade en god grundfysik efter sina år som framgångsrik brottare i Skellefteå AIK, och många grepp är det som han lärt ut till barn och barnbarn. 

Josse var en entusiastisk fågelskådare under många år, höjdpunkten var när han lyckades fotografera en vit stork sittandes på en västerbottenslada i Östanbäck.

Något som betytt mycket för Josse var hans älskade skötbåt, en enastående fint byggd båt från lokal båtbyggare. Det är den som han gärna tagit upp den senaste tiden, och fisket med strömmingsskötar. 

De senaste trettiofem åren är det dock kärleken och fascinationen över barnbarnen som tagit över helt, senare också barnbarnsbarnen där umgänget dock tyvärr blev begränsad på grund av pandemin. 

Familjen 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Dödsfall

Arne Bäckström

Arne Bäckström
Dödsfall

Sven-Erik Pettersson

Sven-Erik Pettersson
Dödsfall

Gudrun Lundmark

Gudrun Lundmark
Dödsfall

Harriet Jonson

Harriet Jonson
Dödsfall

Ove Nilsson

Ove Nilsson
Visa fler