Fritze Lindholm

Fritze Lindholm, Skellefteå.

Fritze Lindholm.

Fritze Lindholm.

Foto: Privat

Dödsfall2023-01-21 05:00

Vår älskade mamma, mormor, farmor, mormorsmor, farmorsmor och svärmor Fritze Lindholm lämnade oss den 12 januari, 93 år gammal. Mamma har länge haft en svår kamp med sin sjukdom kol och när hon blev smittad av RS-viruset då orkade hennes kropp inte mer. Mamma föddes 1929 i Kirke Helsinge i Danmark. I tidiga tonåren började hon träna för att bli luftakrobat. Debuten skedde1948 då hon uppträdde med sin trapets en sommarsäsong på tivolit Lofa.

1949 uppträdde mamma i en tremannatrupp - Allan & Comp - med ett unikt luftnummer där en motorcykel drev runt trapetserna på 21 meters höjd. De hade stor succé runt om i Norden och övriga Europa.

När truppen 1950 uppträdde i Skellefteå, Folkets Park, träffade hon vår pappa Wollmar som var där på fotouppdrag för lokaltidningen. De gifte sig 1952 och efter det uppträdde mamma själv med ett solonummer, i en mast som Skellefteföretaget Alimak specialtillverkat åt henne. 
Artistlivet lades på hyllan när mammarollen tog vid 1956 då första barnet Merete föddes. Hon startade senare det uppskattade Cirkus Sol med grannbarnen på Norrböle. Barnen tränades av mamma i olika cirkuskonster, som de senare framförde framför publik. 

Mamma och pappa köpte tillsammans Norrlandsbild 1952, som senare bytte namn till Skellefte-Bild. Där arbetade de båda tillsammans med bland annat ateljéfotografering fram till 1984 då pappa gick i pension. Dottern Yvonne föddes 1959 och 1961 gick flyttlasset till det nybyggda huset på Sunnanå. Där på Brinkvägen föddes sonen John 1964. 

Mamma blev änka 1999 och 2001 flyttade hon till en fin lägenhet på Stackgatan som hon bodde i livet ut. Där sågs hon ofta sitta på sin älskade balkong och sticka sockor och koftor till oss och alla barnbarnen. 

Hennes sätt att laga mat på danskt vis kommer alltid att vara ett kärt minne för oss. Mamma kommer att vara saknad av många. Hon var mycket social och hade ett väldigt rakt och ärligt sätt att vara på som uppskattades. 

Vi kommer alltid att minnas vår mamma med värme, kärlek och stor saknad.  

Merete, Yvonne, John 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!