Filip Johansson

Filip Johansson, Mobacken, Skellefteå.

Filip Johansson.

Filip Johansson.

Foto: Elisabeth Hedblad

Dödsfall2023-10-28 05:00

Filip Johansson, Mobacken, Skellefteå, avled den 17 oktober i en ålder av 89 år.

Han lämnar efter sig barnen Lars-Gunnar, Elisabeth och Mikael med familjer. Pappa föddes 1934 i Bastuträsk-Bjurholm som äldst i en syskonskara på sex barn. Redan som femtonåring fick han börja arbeta i skogen tillsammans med sin pappa.

I Sollefteå gjorde pappa sin militärtjänstgöring vid hundskolan. Här kom han att träffa vår mamma Ebba. 1955 flyttade pappa till Stockholm och påbörjade sin utbildning till predikant vid Johannelunds teologiska institut.

Den 13 augusti 1960 vigdes pappa och mamma i Vilhelmina, efter detta flyttade de till deras första hem i Vindeln. Där fick han tjänst inom EFS som predikant. Familjen kom där att berikas med två barn, en pojke och en flicka. Året 1967 kom så flytten till Kågedalen med bosättning i Ersmark och snart utökades familjen med en son till. 

Pappa var mycket engagerad i sitt yrke och många människor har fått lyssna till hans predikningar. Att få vistas i naturen uppskattade han. Det var jakt, fiske, bärplockning och vedhuggning som förgyllde hans fritid. Pappa visade stor gästfrihet för alla människor som kom på besök eller ringde för stöd och hjälp. De sista 11 åren innan sin pension tjänstgjorde han på lasarettet som sjukhuspräst. Tiden i sjukhuskyrkan upplevde han som mycket meningsfull och givande. Avtackning från sin tid som pastor skedde vid EFS årskonferens i Helsingborg 1999. 

Året 2011 flyttade pappa och mamma till en lägenhet på Mobacken. 2018 blev pappa änkeman. Han bodde kvar i lägenheten fram till sin bortgång. Efter en fallolycka den 14 oktober fick pappa en kraftig blödning i hjärnan.

Ett par dagar efter olyckan somnade han stilla in omgiven av oss barn.

En älskad far, farfar och morfar har lämnat oss. I sorgen och saknaden finns han i våra minnen kvar. Vårt tack går till Herren för allt som pappa kom att betyda för oss och för andra människor. 

Filip Johansson, Mobacken, Skellefteå avled den 17 oktober i en ålder av 89 år.
Filip Johansson, Mobacken, Skellefteå avled den 17 oktober i en ålder av 89 år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!