Evy Pettersson

Evy Pettersson, Ursviken.

Evy Pettersson.

Evy Pettersson.

Foto: Privat

Dödsfall2022-12-17 05:00

Efter en tids sjukdom somnade vår mamma in på Linagårdens äldreboende.

Evy föddes och växte upp i Ersmark som nummer två i en syskonskara på fem barn till Knut och Jenny Bergsten.

Efter folkskolan gick hon en husmodersutbildning. Mamma trivdes bra i skolan och hade lätt för att lära.

Sin första fasta anställning fick hon hos byggmästare Alfred Boström som hembiträde. Där arbetade även vår pappa som lastbilschaufför. Tycke uppstod och 1956 gifte de sig i Kusmarks kyrka. Som nygifta bodde de i Ursviken och 1957 föddes dottern Gunilla. Ett år senare gick flyttlasset till Kåge. 1961 fick de dottern Yvonne. Mamma var hemmafru men hjälpte ibland till i pappas korvkiosk. 

1965 flyttade familjen till Getberget. Evy arbetade ett par år som grill- och serveringsbiträde på dåvarande Tempobaren. När portarna slog upp för Hemköp 1972 fick mamma anställning i chark- och delikatess. Hennes huvudsakliga arbetsuppgift var förutom att expediera att göra sallader smörgåstårtor och att sköta grillen. Hon arbetade där tills hon avslutade sin yrkesverksamma tid. Hon slutade aldrig prata om sina fina minnen från Hemköp. 

Glädjen var stor när familjen även utökades med  barnbarn och barnbarnsbarn. 

Våra föräldrar flyttade in i sitt nybyggda hus i Bergsbyn 1980. Tack vare deras intresse för växter lyckades de få till en vacker trädgård. Mamma sa alltid att få stå på knä och gräva i jorden, är det bästa som finns. Många glada skratt samtal och sällskapsspel med släkt och vänner har fyllt hemmet. Några minnesvärda resor både utomlands och i Sverige hann de också med.

Vårarna i Gautosjö med pimpelfiske var något de alltid pratade varmt om. Då mamma varit flitig med kameran har vi syskon fått glädjen att återuppliva gamla minnen genom alla album som finns. Mamma har oftast pysslat på med handarbeten matlagning och ett korsord låg alltid på köksbordet. 

Då vår pappa drabbades av en demenssjukdom tog mamma väl hand om honom ett par år. När han flyttade till ett äldreboende såldes huset och mamma flyttade till en lägenhet i Ursviken. Där njöt hon av utsikten över Ursviksfjärden.

När även mamma drabbades av demens fick hon plats på Linagården. Där blev hon väl omskött av personalen. 

Barnen 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!