Evy Hörnqvist

Evy Hörnqvist, Kärrsjö.

Evy Hörnqvist.

Evy Hörnqvist.

Foto: Privat

Dödsfall2024-06-15 05:00

Evy Hörnqvist har den 12 maj 2024, gått bort 86 år gammal. Närmast sörjande är hennes fyra barn med familjer. Evy föddes den 6 januari 1938 på en bondgård i byn Kärrsjö, Ångermanland. Hennes uppväxt bestod av – förutom sju år i folkskola - att hjälpa mamma Eva med sysslorna på gården och sköta sina småsyskon Isidor, Ulla, Reinhold och Ragnar. Den ångermanländska skogen blev tidigt en viktig plats för Evy. En av hennes gårdssysslor som liten flicka var att valla fåren i skogen. Skogsstigen som ledde till Evys älskade morfar och mormor vandrade Evy så ofta hon kunde. Skogen som pappa Erik visade Evy och vad den hade att ge i form av bär och svamp – blev ett kärt och livslångt intresse.

Evy älskade också handarbete i alla dess former, en skaparlust som hon ärvde från sin mamma Eva. Otaliga är de stickade tröjor, virkade mössor, hemsydda klänningar, luffarslöjdade ljusstakar och snickrade skåp som skapats av Evys händer, inte sällan i samband med någon studiecirkel i ämnet. Evys nyfikenhet och lust att lära sig nya saker var livslång.

1954 träffade Evy sitt livs kärlek på dans i grannbyn Trehörningsjö. Stig och Evy var därefter oskiljaktiga. 1958 gifte de sig och flyttade till Skellefteå. De fick fyra barn och många barnbarn och barnbarnsbarn. Stig drev egen revisionsbyrå och Evy arbetade i företaget. Men det var i familjens famn som Evy trivdes som fisken i vattnet. Hennes magiska förmågor i köket är vittomtalade. Allt från hjort till hjortronsylt tillagades med en avundsvärd lätthet och gjorde alltid succé runt matbordet. Åren i Skellefteå lämnade också plats för Evys kanske mest framträdande egenskap, hennes entusiasm för fart och fläkt. Det blev många fester, middagar och släktsammankomster. Även utanför familjen var Evy en outtröttlig motor i det sociala livet. Luciafester, folkdansresor, julmarknader. Damklubben, syjuntan, Ångermanlandsgillet, MHF, SPF, Folkpartiet. Listan över sammanhang och organisationer där Evys glädje och energi spelat en avgörande roll kan göras hur lång som helst. Och man bör göra ett viktigt tillägg: Evy var alltid snyggast på festen, kanske med en piffig hatt och en egensydd aftonklänning i Evys favoritfärg lila.

Längtan efter de ångermanländska skogarna gjorde att Evy och Stig återvände till hemtrakterna efter många år i Skellefteå och det var också där som Evy fick avsluta sina dagar. Evys bortgång lämnar ett stort tomrum. Vi väljer dock att glädjas över att vi fick ynnesten att vara hennes familj, även om sorgen över att hon är borta är oändlig. 

Barn och barnbarn med familjer 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!