Eva Stenberg Artursson

Eva Stenberg Artursson, Malå.

Eva Stenberg Artursson.

Eva Stenberg Artursson.

Foto: Izabelle Styf

Dödsfall2024-04-12 05:00

Eva var född och uppväxt i Skelleftehamn. Hon flyttade tillbaka till rötterna i Malå som sextonåring och fick fyra barn samt tre bonusbarn. Eva gjorde mycket i sitt liv, bland annat var hon modersmålslärare i umesamiska och renskrev en bibel från 1700 talet på umesamiska.

Eva brann för bland annat umesamiskan, slöjden och sista åren av sitt liv fann hon också konsten. Tillsammans med likasinnade bildade hon förening för sameslöjd i Malå. Hon var med i folkdanslaget och hembygdsföreningen. Hon var ordförande för Malå sameförening och påbörjade arbetet med att ta hem Långa Lappflickan som hon inte hann avsluta. 

Hon var en stor person som satte avtryck i varje människa hon mötte. Eva delade med sig mycket om hennes erfarenheter och motgångar, det var hennes sätt. Det inspirerade andra att våga prata och känna, men framförallt se att det inte är något ont som inte för något gott med sig. Eva var en kämpe. Redan vid 47 års ålder kantades livet med sjukdomar och när det blev som värst under 2012 reste hon sig upp likt en fenixfågel igen. Hon lärde oss alla att leva livet och vara i nuet. 

Eva planerade sista tiden av hennes liv med upplevelser hon ville hinna göra, men hon somnade plötsligt in i hemmet med sin makes närvaro innan planerna hann förverkligas.

Eva var mycket. Bland många saker var hon viljestark, godhjärtad och varm. Bland många titlar var de viktigaste: hustru, mamma, svärmor, mormor, farmor och vän. Hon satte alltid familjen först och hennes högsta önskan var att barnen skulle vara lyckliga. Hon var limmet i familjen.

Vår älskade Eva är nu borta och har lämnat ett stort tomrum efter sig. I våra minnen lever hon kvar som den väldigt fina människa hon var. Hon fattas oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!