Eva Johansson

Eva Johansson, Byske.

Eva Johansson.

Eva Johansson.

Foto: Privat

Dödsfall2023-03-04 05:00

Tidigt på morgonen, torsdagen den 23 februari, somnade vår mor, svärmor, farmor och gammelfarmor Eva Johansson in på Hedvigsgården i Kåge.

Hon blev 105 år och var klar i tanken in i det sista. Hon förgyllde våra liv så länge med sin humor, kvicka kommentarer, kloka ord och de rara klapparna på våra kinder. 

Eva var var född Larsson i Aspliden Råneå i en stor familj med många syskon. Broförbindelse över Råneälven saknades. Båt var enda transportmedlet på sommaren.

Eva flyttade till Luleå och tog anställning på ett hotell där matservering och städning med mera ingick i arbetsuppgifterna. Matlagning var ett stort intresse och det kom väl till pass med många i familjen. Vi har fått njuta av hennes goda mat vid många tillfällen.

Efter giftermål med Emrik Johansson 1941 flyttade dom till Pite-Byske, där dom bodde på övervåningen hos Emriks föräldrar Vilma och Nils Johansson. Därefter till Malbäck, Ålundsby. 

Där skötte Eva med kraft och kunnighet jordbruk och djur. Då Emrik hade kolmilor kunde hon även ha nattpass att vakta milorna. 1955 tog hon körkort. Då kunde hon hämta arbetare i skogen, åka till bärskogen, bilbingo, besöka sina släktingar i Norrbotten och göra inköp till sin stora familj.

Hon blev mor till fem söner. Den yngste omkom i en bilolycka endast 19 år gammal. Det var en stor sorg och 1981 förlorade hon även sin make. Hon bodde kvar i Malbäck några år efter det, men flyttade sedan till ett litet radhus i Byske, och därefter till Sörgårda trygghetsboende i Byske och bodde där livet ut.

Hon trivdes där och deltog i de flesta aktiviteter. En favorit var ”hjärngympan” på fredagar. Hon har haft många intressen, som bärplockning, särskilt hjortron, blommor och handarbete så länge krafterna räckte.

Ett långt liv har gett henne en stor familj i fem generationer och vi är så tacksamma för alla kalas och våffelfika vi fick tillsammans. Saknaden blir stor, men vi minns med tacksamhet  alla fina stunder. 

Vila i frid fina Eva. 

Familjen 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!