Essy Sundberg

Essy Sundberg.
Essy Sundberg.

Essy Sundberg, Skellefteå.

Dödsfall 27 januari 2024 05:00

Den 17 januari 2024 somnade vår älskade mor och mormor, Essy Sundberg, lugnt och stilla in på Höjdens äldreboende. Hennes sista tid i livet blev kämpig då hon drabbades av flera hjärnblödningar. Essy blev 91 år. 

Essy, dotter till Olga och Johan Källmark, tillbringade första åren av sitt leverne tillsammans med tre bröder i Källbomark. Därefter flyttade familjen till Bergsbyn. En äldre syster hade då lämnat hemmet. När Essy var tre år dog hennes mamma i bostaden i Bergsbyn. Familjen flyttade då till Ursviken och Essys farfar hjälpte då till med omvårdnaden av barnen. 

Vid sex års ålder kom Essy till Artur och Edit Lundberg i Stormark som efter en tid adopterade henne. Som enda barn hos adoptivföräldrarna blev hon väl omhändertagen. 

Skolåren avverkades i Stormark. Där fanns en gosse, med glimten i ögat, som senare blev hennes livskamrat. Allan Sundberg var namnet och de gifte sig 1955. Så småningom utökades familjen med två flickor, Elaine och Ann-Kristine. 

På grund av makens jobb flyttade familjen omkring. Luleå, Kristineberg, Gällivare, Ösmo och Stor Vika var de platser familjen vistades på. 1965 flyttade familjen till Skelleftehamn och 1967 till en egenbyggd villa på Svangatan. År 2010 flyttade Essy och Allan till Skellefteå och Morellstigen. 

Essy blev änka 2014. De sista två åren tillbringade Essy på Höjdens äldreboende, där hon fick en god omvårdnad. På fritiden tyckte Essy om att vistas i fritidshuset i Stormark. Essy närde en konstnärlig ådra och hennes stora passion var att måla tavlor i akryl och akvarell. Handarbeten, sömnad, att jobba med lera behärskade hon till fullo. Ett annat stort intresse var att åka ut med husvagnen umgås med vänner och gärna ta en dans. 

Essy var mycket social och även duktig med matlagning och bakning. Essy skötte hem och hushåll när barnen var små. Efter flytten till Skelleftehamn fick Essy anställning som lokalvårdare vid Rönnskärsverken. En hederskvinna har gått ur tiden.

Familjen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa