Erling Buråker

Erling Buråker, Enköping/Väddö

Erling Buråker

Erling Buråker

Foto: Karin Lindqvist

Dödsfall2024-06-15 05:00

Erling avled efter en tids sjukdom den 28/5. Han sörjes närmast av maka, två söner, barnbarn och barnbarnsbarn, samt fyra systrar i Skellefteå. Erling föddes 1940 i Bureå på Strömsholm, nära Bureåälvens brus, av föräldrarna Berta och Engelbert Johansson. Där växte han upp med sju syskon. Tidigt började han ägna sig åt affärer. Vid tio års ålder plockade han lingon och sålde. När han var femton år flyttade han till Stockholm för att gå en lärlingsutbildning hos L M Ericsson. Han läste också vidare på kvällsgymnasium.

När han var arton år var han utbytespraktikant på ett företag i Braunschweig i Tyskland. Sina kunskaper i tyska språket hade han stor nytta av i sin senare affärsverksamhet. I hela sitt liv var han egenföretagare. Hans företag utvecklade värmeavledare för elektronik.

Produkten fick världspatent och han hade kunder i hela världen. Alla stora elektronikföretag kände till, och använde, hans produkter. Erling fick många utmärkelser, bland annat som årets företagare i Uppland och Hans Ahlséns stipendium till framgångsrika företagare.

Erling var också engagerad i kommunpolitiken i Enköping under många år. Han var ledamot av kommunstyrelsen och kommunstyrelsens arbetsutskott. Erling hade många intressen: naturvård, historia, släktforskning, konst, resor, golf och curling. Han var också en hängiven fritidsfiskare. Dessutom var han medlem i Odd Fellow och Rotary. Barndomshemmet vid älven i Strömsholm betydde mycket för Erling.

Där vistades han många somrar med syskon och övrig släkt. Släktträffarna var många.

De sista dagarna satt han på altanen på sitt älskade Skönvik på Väddö och tittade ut över havet och njöt av att se alla vitsippor och gullvivor på den vackra ängen nedan för huset. Han var som lyckligast när han fick se havet av blommor.

Vi kommer att minnas honom och hans stora hjärta och han är enormt saknad av oss syskon genom Karin. 
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!