Erland Viklund

Erland Viklund, Umeå.

Dödsfall 28 mars 2023 05:00

Erland Viklund, Umeå, har avlidit i en ålder av 78 år efter en längre tids sjukdom. Han sörjs närmast av hustrun Sigrid, dottern Carina och sonen Tobias med familjer, samt två systrar. 

Erland föddes 1944 i Lappvik som första barnet till John och Edit Viklund. Familjen utökades så småningom med en lillasyster, Rigmor. I mitten av 50-talet flyttade familjen till Önnesmark och där fick Erland ytterligare två småsyskon, Håkan och Asta.

Efter studentexamen 1966 och värnplikt vid I20 tjänstgjorde han 1967 en kortare tid som FN-soldat på Cypern. 1966 träffade han sin livskamrat och blivande fru, Sigrid Karlsson, i Umeå. Paret fick två barn, Carina och Tobias samt sex barnbarn. 

Efter att ha arbetat bland annat som lärarvikarie och hotellportier påbörjade Erland 1969 en tvåårig utbildning i Skattemyndighetens regi.

1972 anställdes han vid nämnda myndighet i Umeå och där trivdes han så bra att han stannade fram till sin pensionering 2009.

Erland hade många intressen. Förutom familjen som betydde mycket, tyckte han om att vara ute i naturen. Många helger återvände han till föräldrahemmet för att plocka bär, helst hjortron, och svamp som var en favoritsysselsättning. Skogen kände han som sin egen ficka.

Han hittade överallt, gick aldrig vilse och visste var de bästa bärställena fanns. När familjen under många år bodde i hus i Stöcke fick han utlopp för sitt stora intresse för blomsterodling och trädgårdsskötsel. Han var mycket intresserad av sport och spelade fotboll en tid i unga år i Uttersjöbäckens IK. Musik var ett annat stort intresse. Pianisten Jan Johanssons vemodiga folkvisor lyssnade han gärna på.

Sedan unga år hade han en fin samling av svenska frimärken. Han brottades med svåra korsord, sudokun och rebusar, lekte med ord och lockade oss många gånger till skratt. 

Som person var Erland snäll, humoristisk, noggrann, pålitlig och anspråkslös. Mycket allmänbildad och med ett starkt rättspatos. Han stod på de svagas sida. Under många år skänkte han pengar till organisationer som kunde göra skillnad för människor som hade det svårt, ex Läkare utan gränser, Rädda Barnen och Svenska kyrkan.

Erland lämnar ett stort tomrum efter sig. Vi minns hans kluriga humor, glimten i ögat och hans varma skratt med stor glädje och tacksamhet. 
Vi saknar vår fine bror. 

Systrarna Rigmor Johansson och Asta Viklund 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa