Elvy Länta Hansson

Elvy Länta Hansson, Norsjö.

Elvy Länta Hansson.

Elvy Länta Hansson.

Foto: Privat

Dödsfall2022-10-24 05:00

Elvy har stilla insomnat vid en ålder av 78 år. Hon föddes i Jokkmokk före jul under krigsvintern 1943 och fick åka hästskjuts sista biten hem till Tjåmotis, vid Lilla Luleälven.

Hon var dotter till Johan och Anna Länta och yngst i en syskonskara på fem. Som sjuåring fick hon lämna hemmet för sju års skola i Jokkmokk, där hon bodde på arbetsstugan under terminerna.

1961 flyttade hon till Norsjö för att vara hembiträde åt sin syster, och strax träffade hon Irving, som blev hennes livskamrat livet ut. De flyttade ihop 1971, och 1981 föddes dottern Maria. Elvy var barnkär och har stått även sina syskonbarn nära. När familjen 2014 utökades med barnbarnet Henning, så blev han mormors ”Lillgubbe”.

Hemmet och familjen låg henne varmt om hjärtat. Utöver allt hon gjorde för hemmet och sina nära, arbetade hon bland annat med lokalvård i skolor där hon snabbt blev kompis med barnen. I unga år arbetade hon som lokalvårdare och hjälpkocka i Seitevare, samt som biträde på bensinstation i Piteå. Då maken jobbade mycket på annan ort, skötte hon dottern och inte mindre än totalt tre schäferhundar.

Hon trivdes i Norsjö men bar ständigt en längtan norröver, och åkte till Tjåmotis och till släktgården i Aktse, vid porten till Sarek, när det var möjligt. Ett av hennes stora intressen var djur och natur. Elvy uppskattades för sin självständiga, raka och ärliga, men omtänksamma person. Tomrummet efter henne är påtagligt. 

Irving och Maria 

 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!