Elsie Renström

Elsie Renström, Norsjö.

Elsie Renström.

Elsie Renström.

Foto: Privat

Dödsfall2024-04-10 05:00

Efter dryga 91 år somnade mamma in efter en tid med Alzheimers, men vilken kämpe hon var. 

Född i Dorris, Vilhelmina som Elsie Elebrink. Med utbildning från Malgomajskolan åkte hon iväg för arbete via Malå där hon träffade sin livspartner Torgny, men landade sedan på Stiftsgården i Skellefteå. Där jobbade hon med köks- och hushållsarbete under början av 50-talet innan de flyttade till Norsjö för att starta familj. I Norsjö arbetade hon inom hemtjänsten under många år.

Elsie var en mästare på matlagning. Dels på grund av hennes utbildning och erfarenhet, men också från ett genuint intresse av lokala råvaror, mat och bakning. Vi växte upp med tron att färsk röding, färsk mandelpotatis och hembakt ljusugnsbröd var helt normal vardagsmat. 

Ett annat stort intresse som fanns genom hela livet var dansen. Hon var nära skippa förhållandet med Torgny i unga dagar, eftersom han inte dansade. Så viktigt var det för henne, men det dröjde ända tills pappa fyllde 50 innan hon fick honom att börja dansa på allvar. Efter det var det ett av deras största intressen och en hobby som gjorde att deras fysik höll hög klass långt upp i åldrarna.

Böckerna var hennes tillflyktsort, ett sätt att vila och återhämta sig. Vårt hem var alltid ett bibliotek av äventyr och kunskap, tack vare hennes kärlek till läsandet.

Vi minns henne som en person som kombinerade omtanke med beslutsamhet. Moderna termer skulle beskriva henne som innehavare av "grit" – en aldrig svikande vilja att övervinna motgångar. Den här uthålligheten inspirerade oss alla, ledde till en familj av entreprenörer, och drev henne genom livets utmaningar, från Alzheimer till covid, med en outtröttlig kämpaglöd.

Vi är evigt tacksamma för allt det osynliga arbete hon utförde, vilket lät andra lysa, och för den stabilitet och trygghet hon förkroppsligade. Hon lämnar ett outplånligt avtryck och vi kommer att fortsätta att bära med oss minnen av festmåltider, dans och den obändiga "grit" hon lärt oss, för att hedra hennes minne för generationer framöver.

Hon är djupt saknad men kommer att förbli varmt ihågkommen och firad av oss alla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!