Elsi Israelsson

Elsi Israelsson, Ånäset

Elsi Israelsson

Elsi Israelsson

Foto: Privat

Dödsfall2024-09-14 05:00

Elsi växte upp tillsammans med två systrar på Flarkvägen, Ånäset där föräldrarna, Karl och Elin Norström, var småbrukare. Efter fullgjord folkskola började Elsi som barnflicka hos veterinär Dolk i Ånäset. I januari 1946 träffade Elsi sin blivande make, Göran Israelsson, och under samma höst flyttade de båda till Umeå, han för studier vid mejeriskolan i Röbäck och hon för ett arbete som hembiträde hos en grosshandlare med familj. Historien om hur hon, på stående fot, sa upp sig och cyklade de sju milen hem till Ånäset var en av hennes många favoriter att berätta.

Med vita syrener och röda rosor i buketten vigdes Elsi med Göran i Nysätra kyrka pingstdagen 1952. Två år senare föddes dottern Eva och hennes tvilling, som tyvärr avled strax efter födseln. Ytterligare tio år senare, när familjen nyss flyttat till den egenritade enplansvillan på Bågvägen, Ånäset, föddes dottern Åsa.

Efter en tid som hemmafru började Elsi som affärsbiträde på Konsum och kom att stanna där ända till nedläggningen 1985. Därefter följde några år som lokalvårdare innan pensioneringen. Familjen Israelsson levde ett mycket aktivt liv med sommarstuga på Granholmen, utflykter med bil, till fots, på cykel eller skidor i skog och mark, och stort föreningsengagemang. Trots att Göran i 50-års åldern drabbades av MS höll paret länge fast vid sin aktiva livsstil. Elsi hade en stark vilja att reda sig själv och kom att bo ensam kvar i huset efter makens död juldagen 2013.

Hösten 2021, efter nära två år med Coronarestriktioner, valde hon att flytta till Nysätragården där hon fått bästa tänkbara omvårdnad och trivsamt sällskap av medboende.

Elsi var en riktig arbetsmyra, stark och sällan i ro. Hälsan behöll hon länge och vi är många som har sett henne aktiv i trädgården, frakta bort ris, eller promenera Ånäset runt. Hon var mån om familjen, alltid redo att hjälpa sina barn och passa barnbarnen. Elsi hade humor och skrattet satt sällan långt inne.

En älskad mor, mormor och gammelmormor har gått ur tiden men kvar har vi tusen och åter tusen minnen.

Eva och Åsa med familjen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!