Elsa Söderberg, Arjeplog

Elsa Söderberg, Arjeplog

Elsa Söderberg, Arjeplog. Född i Arbrå 1935, gick bort 31 maj 2021 i Arjeplog.

Elsa Söderberg, Arjeplog. Född i Arbrå 1935, gick bort 31 maj 2021 i Arjeplog.

Foto: Maria Söderberg

Dödsfall2021-07-03 05:00

”Jag har levt ett fantastiskt bra liv i 85 år”. 

Så sa vår mamma Elsa Söderberg ofta. Hon hann fira ännu en födelsedag innan sjukdomen satte stopp för fler äventyr.

Hon föddes i Arbrå, Hälsingland, den 25 mars 1935, och växte upp på en stor gård med djur och jordbruk. Här fanns föräldrarna Karin och Lars Schön, samt tre syskon. Hon brukade ofta säga att hon inte tyckte om skolan, men tittar man på hennes avgångsbetyg från Flästa folkskola 1949 står det genomgående: ”Med beröm godkänd”. Vår mormor Karin Schön ansågs på sin tid ha varit en av Hälsinglands främsta vävare, men detta var inget som vår mamma kom att arbeta med. Dock gick hon som 16-åring en lärlingskurs i sömnad med vitsorden: ”Med beröm godkänd”. 1952 arbetade hon på Arbrå ålderdomshem och rekommenderas därefter ”till det bästa”. Åren 1952 till 1956 var hon laboratoriebiträde och arbetade med medicinsk vård på Bollnäs Länslasarett.

1954 träffade hon vår pappa Max från Bellonäs, Arjeplog, på dans i Nytorp, strax utanför Arbrå. Han var där på skogsutbildning och redan samma sommar åkte hon med honom norrut. Hon kom att arbeta på många ställen; sjukstugan, i sportaffären och i serveringen på Silverkepsen / Hotell Silverhatten. I 16 år arbetade hon deltid på Föreningsbanken i Arjeplog. Hon engagerade sig bland annat i Lottakåren och var tillsammans med vår pappa aktiv i Arjeplogs sportklubb.

Mamma var levnadsglad och vänfast. När hon bakade gav hon gärna bort de senaste bakäventyren från ugnen. Hon bjöd ofta in bekanta och släkt på fika och middag. Vår mamma hade ett lättsamt sätt, aldrig skrytsam och satte aldrig sin egen person i centrum. Hon hade en egen inre kompass som styrde livsvalen till arenor som gav glädje. Hon ville efter förmåga hjälpa människor, även de i yttre bekantskapskretsen, vilket inkluderade nyinflyttade till Arjeplog.

Tillsammans med vår pappa – och ibland med oss och våra familjer – gjordes resor till många länder, däribland Indien, Kina, Egypten, Spanien, Italien, Ryssland, Kanada, USA, Polen och Belarus. Det var något vi alla uppskattade.

Vår pappa gick bort 2010. Med åren som följde arbetade mamma fortsatt ideellt med Röda korset och Världens Barn. Hon deltog i arbetet med flyktingmottagande och var med i flera föreningar, däribland Konstföreningen i Arjeplog.

Gatubilden i Arjeplog förändras nu i sommar. Ingen mer Elsa kastar sig upp på cykeln, stannar och småpratar, och kommer att finnas där på Världens barn Loppis eller på olika evenemang.

När det röda tegelhuset på Norrbacka såldes 2019 och hon fick sin drömlägenhet på Hamngatan, med utsikt över Hornavan, var hon nöjd. Här skulle hon leva sina sista år. Hon var ju så frisk! Nu skulle också fler resor bokas in, allt från tulpanresa till Holland, till Öland och till oss och barnbarnen. Men, allt fick snabbt ett avslut.

Vår mamma hade ett händelserikt liv. Hon är saknad av många. Vi tar med oss hennes omtanke och livsglädje som en gåva.

Maria Söderberg, Magnus Molitor

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!