Dödsfall: Yngve Lindgren, Ljusvattnet Burträsk

Yngve Lindgren, Ljusvattnet Burträsk.

Yngve Lindgren, Ljusvattnet Burträsk.

Yngve Lindgren, Ljusvattnet Burträsk.

Foto: Privat

Dödsfall2020-06-10 05:00

Söndagen den 31 maj 2020 avled Yngve Lindgren stilla i hemmet. Han blev 89 år. Närmast sörjande är barnen Bo, Rolf, Berit och Göran med familjer.

Han föddes i Renbergsvattnet som andra barnet i en syskonskara på fem till Edvard och Rosa Lindgren. I sin ungdom åkte Yngve till Skåne där han skördade sockerbetor. Han fick jobb på Norstens Såg i Järvtjärn, men slutade på sågen och plockade bär istället. Yngve var en flink bärplockare och tjänade ihop pengar till en ny bil på en säsong. Därefter jobbade han på Åbyns Cementgjuteri och Burträsk Mekaniska.

I mitten av 1950-talet träffade han sin blivande fru Edit Viklund från Blåbergsliden. De gifte sig 1957 och fick fyra barn tillsammans. Paret övertog Yngves föräldragård i Ljusvattnet Burträsk och försörjde sig på jord- och skogsbruk. 

1960 startade Yngve tillsammans med sin bror Erik Ljusvattnets Rep och Svets, en verkstad som tillverkade byggnadssmiden och utförde reparationsarbeten till bönder. Bolaget övergår sedan till produktion av lagårdsinredningar och ändrar namn till LRS. Bolaget växer till en stor arbetsgivare i Ljusvattnet och som mest sysselsatte bolaget cirka 25 anställda. Yngves vilja och drivkraft att utveckla företaget var ett av hans stora intresse och han hade stor del i LRS och bygdens utveckling. Han var verksam i bolaget i 35 år, fram till 1995 då han blev pensionär.

Hans stora intresse var att jobba i skogen med skötsel av skogsfastigheten. Yngve hade även en liten snickeriverkstad och han kunde i princip tillverka vad som helst av trä eller metall. Men det resulterade i att han under åren förlorade några fingrar i maskinerna. Han var mån om att hjälpa till och vi barn hade stor nytta av hans snickerier, byggarbeten och övriga praktiska arbeten som han alltid ställde upp med.

Yngve var intresserad av fotboll och tittade gärna på Ljusvattnets matcher och följde med i barn och barnbarns fotbollsspel. Han var även engagerad i Friluftsfrämjandets verksamhet i Ljusvattnet. I Blåbergsliden trivdes han i sin sommarstuga. Där hade han nära till naturen och plockade gärna bär som han generöst delade med sig av till familj och vänner.

Yngve blev änkeman 2006 och träffade Sanny Larsson efter en tid. De fick ett antal goda år tillsammans fram till Sannys bortgång. Yngve lämnar oss med stor sorg och saknad, men med många goda minnen.

Barnen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!