Dödsfall, Vigurd Nordh, Bureå

Vigurd Nordh, Bureå

Dödsfall 12 januari 2021 05:00

När mörkret var som mörkast och dagarna som kortast, den 19 december, avled stillsamt vår pappa i en ålder av 96 år och två månader.

Han siktade mot 100 men hann inte ända fram och han undrade ibland hur det kunde komma sig att just han fick ett så långt liv.

Han föddes i Hjoggböleliden som den näst yngste i Karl och Augusta Nords stora barnskara. I sexårsåldern dog hans mamma, en stor förlust för dem alla. Tryggheten fann pappa i de äldre syskonen som kom att stå pappa nära under alla år och en äldre syster blev en viktig person.

Pappa var verksam inom jord- och skogsbruk. 1949 arbetade han i Sorseleskogarna och där i Rutbergskojan träffade han den stora kärleken i den unga kockan Ruth Hedman från Råstrand.Det blev förlovning och 1954 giftermål. 1962 köptes ett litet jordbruk i Västra Hjoggböle där vi tre döttrar växte upp.

Pappa hade kvar barnasinnet kvar och lekte gärna med oss barn trots långa och tunga arbetsdagar. Att se pappa snurra ett hopprep eller spela badminton på sommarkvällarna var inte omöjligt. Likaså att spela något spel under vinterkvällarna.

Jordbruket drevs fram till mitten av 80-talet då det avvecklades men ägorna fortsattes att ta hand om.

2000 såldes gården till ett barnbarn och flytten gick till en lägenhet i Bureå. Där trivdes de väldigt bra med nya grannar bekantskaper.

2008 blev pappa änkeman efter att de sista åren tagit hand om vår mamma under hennes sjukdom. Han har sedan dess klarat sig själv, de sista åren med hjälp av hemtjänsten.

Synen och hörseln blev sämre men han kämpade vidare och fortsatte att lösa korsord med förstoringsglaset i ena handen och pennan i den andra.

Pappa var en lugn, trygg och tålmodig person. Han klagade aldrig. Man hörde honom aldrig säga ett ont ord om någon annan och han trodde gott om alla. I sin ungdom blev han spådd ett långt och rikt liv och den spådomen har besannats.

Han var oändligt tacksam för det långa liv han fått. Vi är också tacksamma som har fått ha vår pappa kvar så länge. Och som ett barnbarn sa: Nu är morfar hos mormor igen. Han saknas oss.

Döttrarna

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa