Dödsfall, Vera Marklund, Ersmark

Vera Marklund, Ersmark

Vera Marklund

Vera Marklund

Foto: Privat

Dödsfall2021-05-22 05:00

Vera Marklund somnade in den 17 maj i sitt hem med sina närmaste vid sin sida. Tack vare hemtjänsten, hemsjukvården och arbetsterapeuter med flera kunde hon fortsätta att bo själv när hon blev rullstolsburen för några år sen.

Hon växte upp med sina föräldrar Ester och Simon Lundmark och sex syskon på Kallebacken i Kusmarkliden. 14 år gammal började hon arbeta i familjer som piga, hembiträde eller barnflicka efter att ha gått sjuårig folkskola och husmodersskola. En tid jobbade hon som servitris på café i Ersmark. Där träffade hon Ture från Ersmarksbodarna som flitigt beställde in kaffe och mazarin.

De gifte sig 1954 och fick en dotter. Första åren bodde de på Norra Brönet i Kusmark, 1957 gick flytten till Ersmark och 1965 byggdes ett eget hus ”uppe i backen”.

Eter att ha varit hemmafru några år blev hon erbjuden anställning på Skega som låg några hundra meter från hemmet. Första jobbet var att städa kontorslokaler några timmar på kvällarna, 1962 började hon arbeta heltid i den nybyggda personalmatsalen och innan pensionen blev det några år med att tillverka gummitätningar på fabriken.

Hon njöt under sommaren av båtturer i Kågefjärden och resor med husvagnen . Efter pensioneringen blev spelmansträffar i Västerbotten resmålet. På vintern var det turer med snöskoter i fjällen och i skogarna runt Ersmark.. Så länge hon orkade var motionen cykling på sommaren och skidåkning på vintern. Den främsta hobbyn var att brodera, virka, och sticka.

Särskild omsorg har hon haft om sina två barnbarn på alla sätt. Goda kakor och småplättar serverades och självklart skulle åtminstone en julklapp innehålla hemstickade sockar.

Bingolotto, Skellefteå AIK:s matcher, Nyhetsmorgon, Farmen, Bonde söker fru, Mästerkocken-tävlingar för alla åldrar följde hon på tv. Dansbandsmusik på hög volym spelades nästan dagligen, Lasse Stefanz låtar var favoriterna.

Familjen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!