Dödsfall: Torkel Persson, Skellefteå

Torkel Persson, Skellefteå.

Torkel Persson, Skellefteå.

Foto: Privat

Dödsfall2020-09-26 05:00

En storebror, en far, en farfar och morfar, en svärfar och en vän har gått ur tiden. Torkel Persson har efter en tids sjukdom i en ålder av 85 år stilla insomnat på Skellefteå lasarett.

Torkel föddes i Kvarnbyn, Burträsk, där han växte upp med föräldrar och fyra yngre syskon. Militärtjänsten gjorde han som fältflygare i Ljungbyhed, Skåne, där han var stationerad på stridsflygplanet Saab 32 Lansen.

Torkel utbildade sig till tandtekniker i Västerås, där han träffade tandsköterskan Ingrid med vilken han gifte sig 1960. Efter att under några år haft en egen dentalteknikfirma i Njurunda, flyttade paret till Skellefteå 1970. De hade då två barn, två och fyra år gamla.

I Skellefteå arbetade de på folktandvården tills de bildade egen firma, AB Dentalteknik T. Persson.

Ledig tid tillbringade Torkel på golfbanan, men det som låg honom varmast om hjärtat var dock körsången, där han var ett känt namn i Skellefteå med omnejd. Han dirigerade bland annat Skellefteå manskör och Combriokören. 

Med sin bror, Tom Persson, ledare för Lappmarkskören, gjorde Torkel och Ingrid många resor tillsammans med körmedlemmarna. Bland annat till Kina och Kanada, där de uppträdde på olika platser.

I Kvarnbyn hade paret en sommarstuga och eftersom Torkel var både kreativ och händig, hade han alltid något projekt på gång. Det var inte för inte som han kallades för Bror Duktig av syskonskaran. Kvarnbyn var även en plats för rekreation och återhämtning.

Hustrun Ingrid avled 2009. De sista åren av sitt liv tillbringade han med vännen Ann Pettersson.

Det är med sorg och saknad vi mist en kärleksfull och omtänksam far, farfar och morfar, svärfar, bror och vän, men vi kommer alltid att bära hans minne i våra hjärtan.

Monica

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!