Dödsfall, Thomas Westermark, Häbbersliden

Thomas Westermark, Häbbersliden

Thomas Westermark, Häbbersliden

Thomas Westermark, Häbbersliden

Foto: Privat

Dödsfall2021-01-02 05:00

Thomas avled den 21 december på Skellefteå lasarett efter att hälsan börjat ge vika alltmer de sista månaderna. Han blev 81 år gammal.

Thomas föddes hösten 1939 på ”Brönet” i Kusmark som nummer fem i Sigurd och Svea Vestermarks barnaskara, som med tiden kom att bli nio.

Han hann börja skolan i Nyholm innan familjen 1946 flyttade till Gärdsmarksängarna. Det var i oktober och flytten företogs med lastbil. Den första snön hade fallit och Thomas mindes lastbilens hjulspår i snön på den knaggliga vägen från Långviken in till ”Ängarna”.

Eleverna i Thomas klass i Långviken deltog vid ett tillfälle i en teckningstävling med något motiv från vardagslivet. Thomas vann pris för ett motiv från höbärgningen hemma på gården. Teckningen kom att pryda en vägg på ålderdomshemmet i Byske en längre tid därefter.

Efter avslutad skolgång i Långviken fick Thomas jobb som springgrabb och något år senare utbildade han sig till möbelsnickare vid Centrala Verkstadsskolan i Skellefteå. Därefter blev det anställningar som bland annat snickare och slöjdlärare. Han fick senare jobb på Futurum i Byske där träffade han sin blivande fru Elvy, som han sedermera gifte sig med och levde tillsammans med till en bit in på 90-talet.

De tillbringade mycket tid tillsammans i Loberg, söder om Boliden, där Elvy och hennes bröder hade kvar föräldratorpet. Tillsammans lade de ned mycket tid och arbete med att hålla det lilla torpet vid liv. Thomas syskonbarn var alltid välkomna dit och då blev det ofta till att åka och meta i nån närliggande sjö. Efter att han och Elvy valt att gå skilda vägar, fick han köpa torpet där han tillbringat en hel del tid, i synnerhet sommartid.

1990 fick Thomas anställning vid Stifab i Boliden där han arbetade fram till pensioneringen 2002. Vid lunchbesöken på Gruvstugan i Boliden blev han bekant med Hjördis Lindfors från Häbbersliden som jobbade där. De fattade tycke för varandra, och efter en tid flyttade han till henne. Han fick då även lära känna hennes son Mikael med familj som han och Hjördis gärna umgicks med.

Thomas och Hjördis fick 20 fina år tillsammans tills dess hon gick bort 2014 efter några års sjukdom. Efter hennes bortgång fick Thomas köpa huset i Häbbersliden och har bott där själv sedan dess.

Thomas fick aldrig några egna barn vilket han sörjde, men han uppskattade att träffa sina syskon och syskonbarn samt Mikael och hans familj när tillfälle gavs.

Under de senaste åren sviktade hälsan alltmer, men Thomas ville klara sig själv så mycket det gick. Nu har han lämnat oss och vi sörjer honom allesammans!

Syskon och syskonbarn med familjer

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!