Dödsfall, Sven Sundqvist

Sven Sundqvist, Skellefteå

Sven Sundqvist

Sven Sundqvist

Foto: Privat

Dödsfall2021-05-15 05:00

Sven Sundqvist somnade stilla in den 29 april på Höjdens äldreboende i Skellefteå. Han blev 96 år. 
Sven var uppväxt i Flarken, Kusfors i en småbrukarfamilj med åtta barn. Han arbetade från 12 års ålder i skogen, sedan som träarbetare vid kraftverksbyggen och tog sedan över hemgården därför att hans bröder blev sjuka i tuberkulos och inte klarade jordbruksarbetet. Flarken blev en samlingspunkt för släkten. I trettioårsåldern träffade han vår mamma, Ella och med tiden blev vi fem syskon. 

Pappa trivdes bäst när han fick vara sin egen arbetsgivare och när yngsta sonen föddes var han pappaledig och byggde samtidigt ut jordbruket till åtta kor och rörmjölkning. Mamma dog redan 1990 och därefter gifte han om sig med Nancy Hedlund och flyttade till Bureå. Det blev ett kort äktenskap eftersom hon precis som vår mamma dog i cancer. 

Pappa var en engagerad person som var ordförande i EFS-föreningen i Gumboda, ledde juniorverksamhet och predikade gärna vid gudstjänsterna. Han var även intresserad av politik och samhällsfrågor och hade klara ståndpunkter som han älskade att diskutera. Våra släktmiddagar var högljudda tillställningar, där olika åsikter fick ta plats.

Dagbok skrev han varje dag och noteringarna rörde alltid vädret, något som var viktigt att hålla koll på som bonde. Under sommaren var väderleksrapporten och högmässan jämställda som viktigaste inslag. 

Genom hela livet behöll han sin nyfikenhet och sin förmåga att intressera sig för andra människor och skapa kontakt. Han var en förnöjsam själ som de sista åren hittade sin gemenskap i pingstkyrkan i Skellefteå.

Barnen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!