Dödsfall, Sten Sandström, Tyresö

Sten Sandström, Tyresö

 Sten Sandström

Sten Sandström

Foto: Privat

Dödsfall2021-04-10 05:00

Sten Sandström växte upp i Bäckliden, Byske, tillsammans med sina föräldrar Elin och Petrus Sandström samt två bröder och en halvbror på ett mindre skogshemman. Tidigt fick pojkarna hjälpa till med gårdens olika sysslor.

Under uppväxten fanns det inte så mycket leksaker i hemmet. Ville man spela fotboll fick man tillverka bollen själv vilket den händige Sten gjorde. Bitar klipptes från pappans gamla skinnjacka som sedan syddes ihop. En slang/ventil placerades sedan i det hopsydda skinnet där luft skulle pumpas in. Som en extra slant till julen band bröderna björkriskvastar som sedan såldes i Byske samhälle.

Som ung arbetade Sten vid timmersorteringen i Byskeälven. I slutet på 1950-talet hänvisades unga i norr att söka arbete söderut och ett sådant fick han på Televerket i Nynäshamn. Där blev han kvar tills han flyttade till Stockholm i början av 1960-talet och började arbeta på Finnboda varv. Han återvände dock till Televerket och blev kvar där hela sitt yrkesliv. I Stockholm träffade han sin livskamrat Ulla-Britt och 1966 flyttade de till ett nybyggt hus i Tyresö, som han bodde i fram till sin bortgång. De fick sextio fina och minnesrika år tillsammans. Han drabbades av covid och blev 82 år.

Fåglar har alltid intresserat Sten - särskilt ugglor - och tidigt lärde han sig känna igen och härma deras läten. Långt före oss andra hörde han när orrarna spelade i havsviken. Inspirerad av en granne i Bäckliden stoppade han upp en fågel som fortfarande finns kvar. Han byggde holkar och åtskilliga kilon fågelfrön har lagts ut. I snickarboden har han tillbringat många timmar och tillverkat olika saker bland annat till Tyresö Hembygdsförenings julmarknad.

Bärplockning var sedan unga år ett stort intresse och gott om bär fanns det runt barndomshemmet samt vid fritidshuset i Furuögrund som betydde mycket för honom. Dit återvände han så ofta han kunde. Många fina och glada minnen blev det när släkt och vänner samlades där.

Fiske och pimpling var ett annat intresse. Många är fiskehistorierna som den sommaren när bröderna drog upp 52 gäddor i sjön Flarken – ett minne för livet. Till barndomens Simmersjön återvände Sten gärna för att fiska abborrar. Hembygden låg honom så varmt om hjärtat.

Sten var en lågmäld, empatisk, gästfri och snäll person som aldrig sa nej till att ge en hjälpande hand. För många har han varit ett stöd och en klippa att luta sig mot. Att ställa upp för varandra om det var möjligt var för honom självklart. Hans gudson har sagt att det är väldigt få personer i hans liv som har betytt så mycket för honom som Sten. Han efterlämnar ett stort tomrum. Vi sörjer och saknar honom.

Ulla-Britt och Margareta

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om