Dödsfall, Sten Nyström, Brännäs

Sten Nyström
Sten Nyström

Sten Nyström, Brännäs

Dödsfall 5 december 2020 05:00

Den 23 november avled vår käre morfar, farfar, far och make och lämnade oss i stor sorg. Han växte upp tillsammans med föräldrarna August och Viola och 10 syskon i Malå-Vännäs. Tidigt började han att hjälpa sin far i skogen och fick lära sig det slitsamma arbetet som skogsarbetare. Men som den innovatör han var såg han tidigt vad som kunde förbättras. 

Tillsammans med sina bröder Henrik och Gösta startade han Malå Skogstjänst 1974 med utveckling och framtagande av hjälpmedel för att underlätta för de som jobbade i skogen. De gick verkligen i bräschen och många inom skogsindustrin känner till PENDO-hytten som blev en storsäljare. Fler hjälpmedel som Drivaren och kastskydd togs också fram. Bland annat såldes ett patent på en grip till Hultdins AB och som fortfarande tillverkas. 1991 tilldelades han ett stipendium av Stiftelsen Skapamässan och 2002 fick han ett pris, Mera Skogs ”Skogs-Oskar” för sina uppfinningar och utvecklingsprojekt. 

1970 förändrades livet för honom då han 19 år gammal bestämde sig för att åka på dans till Fatmomakke. Där träffade han sin stora kärlek Lena och de blev ett par. Två år senare gifte de sig. De bosatte sig i Malå och skaffade sig också en stuga i Brännäs. 1990 bestämde de sig att flytta dit permanent. Tre barn har fostrats, Sofia, Johan och Christina och familjen har genom årens lopp utökats med åtta barnbarn. Det bästa han visste var att umgås med familjen, i sitt älskade Brännäs och att sitta tillsammans med dem runt en eld eller i en båt och fiska. 

Ett passande citat från Mao Tse Tung: ”När förändringarnas vindar blåser, finns det dom som bygger vindskydd. Men sen finns det också dom som bygger väderkvarnar eller hissar segel”. Ett stort tomrum har han lämnat och saknaden är stor framför allt för oss.

Familjen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa