Dödsfall: Sonja Johansson, Önnesmark

Sonja Johansson, Önnesmark.

Sonja Johansson, Önnesmark.

Sonja Johansson, Önnesmark.

Foto: Privat

Dödsfall2020-08-22 05:00

Onsdag den 12 augusti somnade vår älskade mamma lugnt och stilla in, i sällskap av oss barn. Hon blev 89 år. Sonja föddes Morén och växte upp i Mora, Burträsk, men bodde och verkade hela sitt vuxna liv i Önnesmark. Hon var dotter till Adolf och Vida Morén och äldst i en syskonskara på sex. 

Som ung jobbade hon på Moritz café i Burträsk och där träffade hon också Sture Johansson från Önnesmark. Paret gifte sig 1952, tog över hans hemgård och drev jordbruk i närmare 40 år. De tre barnen Ulla-Mai, Ulf och Berith var en stor glädje för dem båda och sorgen när den förstfödda hastigt gick bort i cancer 1991 var obeskrivlig.

Vid sidan av lantbruket arbetade Sonja på Storstugan och senare på Slöjdkammaren i Lövånger. Där frodades intresset för konsthantverk och historiska föremål. På fritiden stickade hon sockar på löpande band, sydde Lövångersdräkten och vävde många mattor och dukar som nu pryder våra hem. Hon var genuint intresserad av gamla och fina saker, handlade gärna och anmodade ofta; ”si du nanting’ du tyck’ om – köp’e”.

Mamma var omtänksam och varm, mån om både familjen och sina syskon. Varje kväll ringde hon barnen för att höra om alla var friska. Själv led hon av många åkommor, men klagade aldrig; ”He’ jer som vanligt. He’ jer bra!” Hon var ödmjuk, hade stort tålamod, men också skinn på näsan när det behövdes. I äktenskapet var det Sonja som samlade familjen, höll tal vid högtider och som såg till att både gårdshus och loge blev renoverade. 

Sammanhållningen med syskonen från Mora var stor och vi minns med glädje alla samlingar med släkten under kalas, midsommarfirande och gökotta med medhavd matsäck och tipsrundor. De präglades av värme, kärlek, många glada skratt och oförglömliga sångframträdanden av systrarna under namnet ”Rapphönsen från Mora”.

Mamma lämnar ett stort tomrum efter sig och vi önskar att hon och pappa nu får göra varandra sällskap. Vi saknar henne!

Närmast sörjande är barnen Ulf och Berith med familjer, barnbarn, barnbarnsbarn, syskon, släkt och många vänner.

Familjen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!