Dödsfall: Solveig Fransson, Norsjö

Solveig Fransson, Norsjö

Solveig Fransson

Solveig Fransson

Foto: Privat

Dödsfall2020-09-26 05:00

Solveig somnade stilla in den 21 september i en ålder av 81 år. Närmast sörjande är de två barnen Jan och Birgitta, fyra barnbarn och ett barnbarnsbarn.

Solveig föddes den 20 april 1939 i Risliden som det tionde barnet av en syskonskara på tolv. Föräldrarna hette Agnes och Algot Nilsson som drev jord- och skogsbruk. Solveig fick tidigt hjälpa till med sysslorna i hemmet vad gällde matlagningen, tvätten, slåttern, jordbruket och allt som hörde till.

I 20-årsåldern utbildade sig Solveig till sjukvårdsbiträde i Umeå. Efter utbildningen återvände hon till hemorten där hon redan innan hon åkte hade träffat en stilig karl vid namn Gunnar. Kärleken växte och 1963 gifte sig Solveig med sin Gunnar. Ett år senare fick de en son, Jan och några år senare en dotter, Birgitta. Drömmen om ett eget hus var stark och 1971 köpte de en tomt och byggde ett hus på Solvändan i Norsjö.

Solveig arbetade som kokerska vid Solbacka i Norsjö där hon arbetade fram till pensionen och hon var mycket omtyckt av sina kollegor.

Solveig blev änka då maken Gunnar avled 1993.

Familjen betydde mycket och hon var mån om att alla skulle ha det bra. Solveig var varm, snäll och älskade att omge sig med mycket människor och var mycket gästvänlig. Dörren stod alltid öppen för alla som ville hälsa på för att fika och prata en stund. Hennes intresse för matlagning och bakning var stor och vi är många som har fått njuta av det som ställdes fram på bordet. Ingen gick någonsin hungrig efter besök hos henne. Solveig var duktig på handarbete och broderade de allra vackraste dukarna och tavlorna. Hon var också flitig på att sticka och försåg barnen och barnbarnen med varma tröjor och sockor. Solveig ställde alltid upp om någon behövde hjälp, lagade mat och hjälpte till vid dop, bröllop och större fester. Solveig bakade också mjukkakor några gånger per år i bagarstugan. Så ofta hon kunde plockade hon bär och njöt av allt som naturen gav. Hennes gröna fingrar resulterade i de allra finaste blommorna. Hon var också en stor djurvän och älskade de hundar hon hade.

De sista åren bodde Solveig på Solbacka i Norsjö där hon fick god omvårdnad och hjälp med det hon behövde. Nu har vår kära Solveig lämnat oss, men finns för alltid kvar i våra hjärtan.

Djupt saknad av familj, släkt och vänner

Barnen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!