Dödsfall, Siri Ferm, Skellefteå

Siri Ferm, Skellefteå

Siri Ferm

Siri Ferm

Foto: Privat

Dödsfall2021-08-28 05:00

Siri Ferm har avlidit i en ålder av 96 år, tio dagar innan hon skulle fylla 97. Närmast anhöriga är äldste sonens maka Margareta, sonen Hans, döttrarna Iréne och Berith med familjer.

Siri var född och uppvuxen i Medle med många syskon, där familjen drev ett jordbruk. Redan i tidig ålder fick hon som äldsta dotter ta ett stort ansvar för familjens gård. Siri beskrev sin barndom som lycklig och glädjefull. Efter folkskolan fick hon anställning i en släktings handelsbod i Ostvik, ett yrke hon sedermera skulle återuppta under 60-talet och som hon hade fram till sin pensionering.

Hon träffade sin man några år senare och paret gifte sig i oktober 1946 och bosatte sig så småningom i Boliden. Familjen flyttade 1958 till eget hus i Skellefteå byggt av maken och där bodde hon i 62 år. Då maken under många år arbetade veckovis på andra orter fick Siri själv ta hand om barn och hem, vilket inte alltid var så enkelt.

Huset liksom makarnas sommarparadis i Ursviken var öppet för alla och blev en samlingsplats för släkt och vänner. Siri och maken njöt av att vistas i Ursviken, inte minst sedan de båda blev pensionärer och vistelsen förlängdes från tidig vår till sen höst.

Siris stora intresse, vid sidan av matlagning och tunnbrödsbakning, var textilier och framförallt vävning. Hon närde nog en dröm om att någon gång kunna utbilda sig till textillärare. Siri hade fyra vävstolar där hon vävde mattor, plädar, dukar och tyg till Västerbottensdräkter. Vävkurser drev hon fram till dess hon fyllde 85 år.

Vi är många som kommer att sakna Siri, hennes välkomnande sätt, driftighet och inte minst hennes livsglädje. Hon har en särskild plats i våra hjärtan.

Familjen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!