Dödsfall, Ruth Krauland, Boliden

Dödsfall, Ruth Krauland, Boliden

Ruth Krauland

Ruth Krauland

Foto: Privat

Dödsfall2021-11-13 05:00

Den 7 november 2021 somnade Ruth Krauland in efter en längre tids sjukdom i Alzheimer. Nyss fyllda 91 år avslutar hon sina dagar stilla på äldreboendet i Boliden.

Ruth, född 3 november 1930 och uppväxt i Ursviken, dotter till mästerlotsen Karl Wikberg och makan Karin (född Norman). Ruth och lillebror Karl-Fredrik fick en trygg uppväxt vid vattnet. Somrarna tillbringades ute på lotsplatsen Bredskär i Obbola skärgård, där pappa tjänstgjorde och vinterhalvåret hemma i Ursviken med skolgång i Skellefteå.

Ruth examinerades 1953 i Stockholm till farmaceut. Hon tjänstgjorde på olika apotek runt om i landet under de första åren. År 1958 började Ruth på apoteket i Boliden. Där kom hon att vara många år av sitt yrkesliv. 1957 födde hon sonen Erik i äktenskapet med Eskil Mattsson.

Under 1960-talet var Boliden en tummelplats med många blandade nationaliteter som jobbade åt gruvföretaget. I myllret träffade hon den nyinflyttade ingenjören Norbert från Österrike, som precis tagit tjänst som bergmekaniker. Ruths nyfikenhet och självständighet tillsammans med den nygifta kärleken och Erik tog dem ut på en femårig vistelse i Sydafrika. Norbert fördjupade där sitt kunnande inom gruvdrift. Det blev fem innehållsrika år med många resor i närområdet med spännande kultur, vacker natur och möten med människor som blev vänner för livet. Under perioden föddes barnen Karin (1968) och Martin (1969). Familjen flyttade tillbaka till Boliden 1972.

Efter några års tjänstgöring i Skellefteå återkom Ruth till apoteket i Boliden. Hon uppskattade sitt arbete, framför allt mötet med alla kunder. Ruth var en god lyssnare och intresserad av mycket. Hennes vetgirighet stillade hon med att följa med i nyhetsflödet, läsa böcker och tidskrifter av olika slag, lyssnade oftast på P1. Hon gillade både natur och kultur. Hon var en flitig teaterbesökare, njöt gärna konst.Hon åkte ofta längdskidor på vintern, cyklade på sommaren eller varför inte en kanottur med Norbert. Friluftsliv, promenader, bärplockning, stickningen som ständigt var igång. Ruth gillade att vara aktiv och höll igång långt in på ålderdomen.

Vi minns vår Ruth som en varm och omtänksam person med en god portion humor, snabb i tanke och alltid villig att hjälpa till. Vi gläds åt alla fina stunder vi delat med Ruth och kommer alltid att minnas henne med värme.

Familjen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!