Dödsfall, Roland Sundström, Skellefteå

Roland Sundström, Skellefteå

Roland Sundström.

Roland Sundström.

Foto: Privat

Dödsfall2021-12-18 05:00

Gymnasieläraren Roland Sundström, Skellefteå, har avlidit i en ålder av 85 år. Han efterlämnar hustrun Gunnel, samt barnen Inger, Lars och Magnus med familjer.

Roland föddes i Arjeplog som son till Harry och Hanna Sundström. Han var en lovande längdskidåkare när han lämnade hemmet för gymnasiestudier i Piteå, och skidåkningen var en instrumentell faktor när han där träffade sin hustru Gunnel. Roland och Gunnel fortsatte sedan sina studier vid Uppsala universitet, där de båda utbildade sig till gymnasielärare. Efter en kort provtjänstgöring i Östersund, bosatte sig paret i Skellefteå där de sedan kom att stanna hela yrkeslivet.

Roland var lärare i engelska och tyska. Han arbetade något år vid Brännanskolan, började sedan vid Nordanåskolan, och flyttade därefter till den då nybyggda Anderstorpsskolan. Han var en erkänt skicklig lärare. Eleverna drillades i grammatik, tal och skrift men bakom den barska fasaden dolde sig ett stort hjärta och genuint intresse för dem. Tillsammans med Bertil Winroth anordnade Roland fjällturer i Arjeplogsfjällen, i skolans regi. I årskurs två vandrade eleverna på hösten till sjön Ikesjaur, i årskurs tre gjordes dagsturer i vårvintermiljö kring Vouggatjålme, med sikte på bestigning av Björntoppen (Bærna). Rolands lärargärning har gjort avtryck bland generationer av elever på Anderstorpsskolan.

Roland älskade längdskidåkning. Redan under ungdomstiden tog han guld i skol-SM och lag SM och under universitetstiden tävlade han för Studenternas IF i Uppsala med stora framgångar. Under många år åkte han Vasaloppet tillsammans med studiekamraterna från Uppsala, med en 25:e placering som bästa merit. Tillsammans med hustrun Gunnel tillbringade han gärna några timmar i skidspåret varje dag, och Seiser Alm i Sydtyrolen var ett återkommande höghöjdsläger. Roland var aktiv i Skellefteå Skidklubb under lång tid, som ansvarig för tidtagning vid stora skidtävlingar.

Alpinism var ett stort intresse. Roland gjorde otaliga fjällvandringar både med de motvilliga barnen och hustrun Gunnel, men också med elever, gamla studiekamrater, vänner och kollegor. Arjeplogsfjällen kände han som sig egen ficka, men Abisko, Kebnekaise, Sarek och Padjelanta besöktes återkommande. Roland gav sig själv en bestigning av Matterhorn som 50-årspresent, och följde med kollegor upp till Mount Everest basecamp i 69 års ålder.

Roland hade integritet, humor och stod upp för sina ståndpunkter. Han underhöll oss, lurade oss att gå en liten bit längre och vidgade våra vyer. Han lämnar ett stort tomrum efter sig men många roliga och tokiga minnen. Han var en älskad make, pappa, morfar och farfar.

Familjen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!