Dödsfall: Ragnhild Markström, Skellefteå

Ragnhild Markström, Skellefteå.

Ragnhild Markström, Skellefteå.

Ragnhild Markström, Skellefteå.

Foto: Privat

Dödsfall2020-08-19 05:00

Ragnhild Markström från Skellefteå har avlidit i en ålder av 86 år. Närmaste anhöriga är barnen Micael Markström och Birgitta Olsson med familjer samt Helenas söner Mattias, Erik och Petter. Ragnhild levde ett långt och rikt liv. Hon växte upp i Mångbyn, Lövånger, tillsammans med en kärleksfull familj; syskonen hette Randolf, Erik och Eila. 

Som sitt första arbete skötte hon telefonväxeln hemma i Mångbyn. I ungdomsåren blev musiken viktig och som vokalist i ”Bengts Trio” kunde Ragnhilds röst höras på danser i Lövånger. Det var även på en av dessa danser hon träffade sin make Rudolf. De gifte sig och fick sitt första barn, sonen Micael. 

Efter att ha provat på livet som bönder i Mångbyn gick flyttlasset upp till Skellefteå och en tvårumslägenhet på Norrböle. Under denna period fick Ragnhild döttrarna Helena och Birgitta. Med tre barn började tvåan nu kännas trång och familjen byggde ett hus på Brinkvägen 10. 

Musiken fanns hela tiden närvarande i Ragnhilds liv. Tillsammans med brodern Erik och resten av familjen spelade man och sjöng, ofta långt in på nätterna. Ragnhild var nyfiken av sig; tillsammans med familj och vänner reste hon runt i landet med husvagn och kanoten fastspänd på taket. Resorna gick även till Norge där fiskeintresset växte och blev ett av Ragnhild och Rudolfs gemensamma nöjen. På vintrarna parkerades husvagnen i Adolfström där det fiskades flitigt under många vårvintrar. 

Vid denna tid arbetade Ragnhild även på Norrhallen där hon ansvarade för frukt, grönsaker och charkuterier. Ragnhild hade under hela sitt långa liv ett rikt socialt nätverk omkring sig. Hon var en fena på matlagning och anordnade kalas, middagsbjudningar, damfester och surströmmingsskivor. Där njöt hon i rollen som den självklara värdinnan. 

Familjen var det som låg henne närmast om hjärtat, vilket åtta barnbarn, svärsöner och svärdöttrar samt ett barnbarnsbarn kan intyga. Alla som kände Ragnhild minns henne som varm, rolig och kärleksfull, hon hade nära till skratt och tog sig alltid tid att lyssna på sina nära och kära. Hon var även själv en van och skicklig berättare som bjöd sina lyssnare på historier från såväl fantasin som från sitt eget liv. Saknaden och tomheten är stor. 

Micael och Birgitta med familjer

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!