Dödsfall, Per-Ivar Marklund, Boliden

Per-Ivar Marklund, Boliden

Dödsfall2021-12-03 05:00

Per-Ivar Marklund, Lenas sambo, Evas son och vår bror har lämnat oss efter lång tids sjukdom. En sjukdom som han länge slogs framgångsrikt mot för Per-Ivar ville verkligen leva, men till slut blev cancern som han fick för 15 år sedan en alltför stark motståndare.

Per-Ivar, född 1964 och uppväxt i Båtsjaur i Arjeplogs kommun tog sin Bergsingenjörsexamen vid Luleå Tekniska Högskola. Efter sitt examensarbete i Boliden gruvor började Per-Ivar jobba för Boliden, till en början som bergmekaniker, senare som chef för sektionen innan han på grund av sin sjukdom beslöt att pensionera sig vid 51 års ålder.

Per-Ivar var en respekterad, erkänt skicklig bergmekaniker med djup teoretisk förståelse och kunde omsätta den i praktiken. Han ställde alltid upp och brydde sig om människan. Det var också här på teknikavdelningen som han träffade Lena Andersson, också bergsingenjör, som blev hans livskamrat.

På fritiden var Per-Ivar engagerad i skidåkningen i Boliden. Han tävlade framgångsrikt som ung, men även som äldre åkte Per-Ivar bland annat Vasaloppet. Per-Ivar var under många år en drivande kraft i Bolidens Skidklubb där han genom åren bland annat varit tränare för ungdomar, haft flera roller i styrelsen samt jobbat med spårdragning. Han deltog i arrangemang såsom kretsens ungdomstävlingar och det med Skellefteås SK gemensamma Malmstråket.

När sjukdomen på senare år inte medgav lika mycket skidåkning blev musiken en allt större del av hans fritid. Han spelade bland annat med Boliden Big Band och Skellefteå Musikkår. Ett ”gig” som han framhöll som särskilt roligt inom musiken var ackompanjerandet av Nils Landgren. Alla dessa intressen delade han med sin sambo Lena.

Det blev också flera resor runt världen. Bland annat till Peru, Grönland och Mongoliet men det var kanske fjällvandringar och paddelturer som han gjorde tillsammans med Lena som var de resor som uppskattades mest. På vintern gärna fjällturer på skidor.

Vi är många som kommer att sakna Per-Ivar. Vännerna inom skidåkningen och musiken i Boliden samt de tidigare kollegorna i Boliden AB. Men inte minst av oss närmaste. Per-Ivar var pålitlig, visste vad som var rätt och fel och ställde upp och verkade för det som var korrekt. Per-Ivar var en älskad partner, vän och broder. Per-Ivar pratade sällan om sin sjukdom, han bar den själv och var stark i sin livslust. Vila i frid.

Lars-Gunnar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!