Dödsfall, Östen Lundmark, Selet, Lövånger

Östen Lundmark.
Östen Lundmark.

Östen Lundmark, Selet, Lövånger

Dödsfall 5 december 2020 05:00

Östen lämnade oss hastigt och alltför tidigt, torsdag den 19 november.

Pappa föddes 1954, yngst av åtta syskon, i Svarttjärn, Lövånger. Tillgångarna var knappa men tillvaron fylld av gemenskap och köksbordet var den naturliga samlingspunkten. Han berättade om många fina minnen, där utrymmet räckte till alla.

Musikintresset kom tidigt och tjatet om en gitarr ledde till slut till framgång, trots pappa Edwards skepsis till att Östen skulle kunna lära sig spela på denna märkliga tingest. Det dröjde inte länge innan det var motbevisat! Sen dess har banden och spelningarna avlöst varandra, med allt från gig på ambassaden i Kairo till Flurkmarks Folkets hus.

På 70-talet gjorde Östen FN-tjänst, bland annat på Cypern. Under permissionerna fick han chansen att resa runt världen och många är historierna, om allt ifrån savannens lejon till mindre legitima rapporter inifrån Cheops pyramid, som han gärna delade.

1977 mötte han sin livskamrat Ejvor, de fick 43 år tillsammans tills hon besegrad av cancern lämnade oss i maj i år. Tillsammans renoverade de sitt hus grundligt under 80-talet, gjorde långa bilresor, otaliga cykelsemestrar och påtade ständigt i trädgården. För dem var det enkla gott nog och de kompletterade varandra väl.

Sönerna Micke och Jim blev tidigt präglade av pappas smak för rock’n’roll. Ett musikaliskt minne som vi har är när pappa och faster Greta med tolvsträngad gitarr nattade oss till tonerna av ”Pärleporten”.

Förutom musiken var matlagning Östens stora passion. Många anrättningar har familj och vänner fått avnjuta. I svamp- och bärskogen var han en okrönt kung och efter mången expedition hade han sina årliga tillgångar säkrade. Sista åren gjorde artrosen att skogsturerna fick ske per moped.

Djur låg Östen varmt om hjärtat. Många hundar och katter har passerat hemmet. Han fick två barnbarn, Hugo och Ruben, som skänkte mycket glädje och han skojade ofta om att sonens hund Doris var det tredje barnbarnet.

En stark personlighet med mycket humor har lämnat oss i stor saknad.

Micke och Jim med familjer

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa