Dödsfall, Östen Drugge, Skellefteå och Kalix

Östen Drugge
Östen Drugge

Östen Drugge, Skellefteå och Kalix

Dödsfall 13 januari 2021 05:00

Vår älskade pappa, morfar och svärfar Östen Drugge avled den 6 januari på Näsbygården i Kalix efter en längre tids sjukdom. Han blev 80 år.

Östen föddes i Storbäcken, Överkalix av föräldrarna Anna-Britta och Gustav Drugge. Där växte han upp han upp som yngst av sju syskon. När han var 6 år gammal dog hans pappa. I tidiga tonår träffade han sin älskade Berit i Överkalix och som femtonåring flyttade han till Stockholm för att gå Atlas Copcos Yrkesskola. Berit kom två år senare till huvudstaden och gick där barnskötare utbildning. De gifte sig 1962 i Nacka kyrka och fick sitt första barn Lena -63. Flyttlasset gick -64 till Skellefteå och han arbetade här som resemontör och sedan som verkmästare åt Atlas Copco. I Skellefteå föddes deras andra barn Anna -71.

Som 50 åring blev han egen företagare och startade Drugges Maskinmontage AB tillsammans med Berit. Företaget drev de fram till sin pension. Innan dess hade han även jobbat några år vid Alimak vid Produktutvecklingsavdelningen. Östen var bland annat verksam inom gruv- och metallbranschen och besökte alla då verksamma gruvor i Västerbotten och Norrbotten. Otaliga är historierna från gruvorna som han in i det sista gärna berättade för sina barn och barnbarn.

Ungdomsåren från Stockholmstiden präglade honom och han pratade ofta om sina motorcyklar, danserna på Nalen och bland annat hur han varit statist vid Kungliga Operan. Han var första generationens tonåring under 50-talet när jeans, “skinnpaj” och rock and roll kom. Så han hade fortsatt ett öppet sinne för ungdomar och var en “förebild” på många sätt med sin moderna ledarstil.

Som person hade han ett positivt sinnelag. Han var kreativ och hade mycket energi. Ständigt på språng och med glimten i ögat. Alltid hjälpsam och omtänksam. Östen var en sammanhållande kraft och tyckte om att umgås med alla. En kopp kaffe och ett vänligt varmt mottagande fanns det alltid tid för. Stugan i Vinnäset i Överkalix var Östens och Berits favoritplats och här tillbringade de mycket tid. Jakt, fiske och idrott var också hans stora intressen, speciellt längdskidor. Han var duktig junior med främsta placering på junior SM. Det blev även många utlandsresor tillsammans med Berit.

Vi saknar honom oerhört mycket och sorgen är stor men vi vet att han får vila i frid! Vi tar med oss hans humor, klokhet, humanism, värme och omtanke kring familjen, släkt och vänner.

Vi kommer att komma ihåg hans upptåg och som han sa; “Jag är född fri! ” och det var han!

Tack pappa, morfar och svärfar för din stund på jorden och alla minnen du gett oss!

Våra tankar går till mamma i sorgens stund.

Familjen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa