Dödsfall: Mats Marklund, Skellefteå

Mats Marklund
Mats Marklund

Mats Marklund, Skellefteå

Dödsfall 19 december 2020 05:00

Den 3 maj somnade vår pappa in efter en tids sjukdom. Han blev 73 år.

Pappa var son till Sven och Rosalia Marklund och föddes på Sörböle, där han växte upp tillsammans med sin äldre syster Birgit. Efter militärtjänstgöring som korpral så studerade han det helt nya ämnet administrativ databehandling vid Umeå universitet. Under denna period träffade han vår mamma Pirjo och de gifte sig i Skellefteå innan flyttlasset gick till Stockholm där pappa började jobba som programmerare på Kommundata (idag TietoEVRY), ett företag han skulle bli troget till sin pension. Dottern Frida föddes i Saltsjö-Boo och ett par år senare flyttade familjen tillbaka till Skellefteå där sonen Emil såg dagens ljus.

Pappa tillbringade gärna tid i naturen. Han plockade bär och svamp, jagade älg och fågel och fiskade lax med not i Skellefteälven som en del av Karlgårdslaget. Frysen var alltid fylld av fina råvaror som pappa lagade till fantastisk god mat - ett annat av hans stora nöjen.

Sportintresset fanns med från unga år när han spelade bandy. Han fortsatte sedan att röra på sig och vara aktiv med både tennis, utförsåkning och gympa på Friskis & Svettis. Framför tv’n hejades det gärna på i vintersport och friidrott. Under några år ägnade han sig också passionerat åt dans, framförallt bugg.

Pappa var väldigt händig och den som alltid hjälpte till när ett handtag behövdes. Han ägnade sig gärna åt att renovera hemmet och påta i trädgården. Det fanns alltid plats för några fler verktyg och tekniska prylar.

Han reste mycket både inom och utom landet i jobbet men också privat. Många födelsedagar firades på sydligare breddgrader. När barnen flugit ut och bosatt sig på annat håll åkte han gärna och hälsade på dottern i Italien och sonen i södra Sverige. Mitt i livet träffade han en ny kärlek och de spenderade på senare år en del tid i Sydfrankrike.

För elva år sedan blev han morfar till Edvin och efter pensioneringen hade de gott om tid att umgås.

Pappas trygga famn kommer alltid att saknas liksom hans stora generositet och många pappaskämt. Vi är evigt tacksamma för allt han gjort.

Barnen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa