Dödsfall, Mariette Jonsson, Skelleftehamn

Mariette Jonsson, Skelleftehamn

Dödsfall 29 september 2021 05:00

Mariette föddes under andra världskriget i Säkkijärvi, Karelskanäset Finland. Under vinterkriget så kom hon till Sverige via en hjälporganisation som såg till att Finska barn fick chans till säkra barndomsår.

Werner och Hildur Carlsson tog hand om Mariette under krigsåren. Efter kriget kom Mariettes biologiska föräldrar Eino och Siviiä på besök för att se hur hon hade det och därefter blev hon adopterad av Werner och Hildur. 

Mariette var duktig på idrott och tävlade med framgång i både skidor och korta sprinter lopp och längdhopp.

1958 träffade hon Tell Jonsson och de gifte sig och skaffade tre barn. Tells jobb tog dem från Burträsk till Wilhelmina, Umeå och tillbaka igen till Burträsk som blev basen för deras liv tillsammans. 

Efter slutförda utbildningar i Skellefteå så jobbade Mariette på Hydrovåg ända fram till sin pension 2007. Hennes passion för handarbeten med en nyfikenhet att förstå alla processer från början till färdig produkt ledde till många roliga projekt. Hon tog sig ann allting med energi och glatt humör. Klippa får, karda ull, spinna, färga och väva. Odla bär, plocka svamp och koka sylt. När man hälsade på fick man alltid hemlagad mat och hembakat bröd och en förevisning av något nytt hon hade skapat.

Hon tillbringade sedan många glada år tillsammans med släkt och vänner och utforskade Västerbotten med omnejd i sin husvagn. Det blev även en del jakt och fiskeresor i goda vänners sällskap.

Efter en kort tids sjukdom med vistelse på skärgårdshemmets äldreboende, somnade Mariette stilla in. Saknaden efter henne är stor.

Familjen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa