Dödsfall: Maria Kimdal, Umeå

Maria Kimdal, Umeå

Maria Kimdal, Umeå

Maria Kimdal, Umeå

Foto: Privat

Dödsfall2020-11-02 05:00

Vår syster Maria Kimdal har efter en lång tids sjukdom avlidit i en ålder av 62 år. Hon sörjes närmast av barnen Erik, Kristina med familj samt Josef. Maria föddes som nummer tre i en syskonskara av fyra, och växte upp de första åren på Haga i Umeå och därefter i Ersmark, dit familjen flyttade i slutet av 60-talet.

Musiken fångade tidigt Marias intresse, och hon utbildade sig så småningom till musik- och språklärare. Under studietiden träffade hon sin blivande make Antonio, och med honom fick hon barnen Erik, Kristina och Josef. Paret valde så småningom att gå skilda vägar.

Under sin yrkesverksamma tid undervisade Maria vid högstadiet i Robertsfors och i Norsjö, samt under en kortare tid vid SFI i Kramfors. Tyvärr orsakade en trafikolycka begränsade möjligheter för henne att fortsätta sitt arbete som lärare fullt ut.

Maria hade en stor nyfikenhet på livet. Hon reste ofta och gärna till många olika platser för att uppleva olika kulturer.

För sju år sedan hittade Maria sitt drömställe och flyttade till Berget i Nyadal på Höga kusten. Med egna insatser och med hjälp av hantverkare och goda grannar restaurerades huset och en musikstudio anlades.

Maria var en stor djurvän och införskaffade efter hand fyra katter som blev till stor glädje och sällskap.

Sjukdomen som drabbade Maria innebar en flytt tillbaka till Umeå för fyra år sedan. Sitt älskade ”Stillheten” på Berget fick därefter istället utgöra fritidshus och blev en träffpunkt för Maria, barnen, svärsonen Robert, det älskade barnbarnet Lily samt för syskon och vänner.

Maria hade en uttalad konstnärlig ådra, som innefattade såväl musik, poesi som bild och form, och vi är många som fått tagit del av hennes alster.

Maria var införstådd med att hennes sjukdom var obotlig, men hade en stor ödmjukhet inför livet och döden. ”Alla kan ju inte vara menade att dö vid 80–90-års åldern, vissa måste lämna jordelivet tidigare”, var något hon nämnde under sin sjukdomstid. Hennes kristna tro innebar dock visshet om att döden inte är slutet, utan att något bättre väntar.

Vi är djupt tacksamma för den tid vi fått tillsammans med vår syster, och hon kommer alltid att finnas med oss.

Syskonen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om