Dödsfall, Lira Khamitova, Bergsbyn

Lira Khamitova, Bergsbyn

Lira Khamitova

Lira Khamitova

Foto: Privat

Dödsfall2021-12-23 05:00

Till Minne Lira Khamitova Bergsbyn Lira Khamitova somnade efter en tids sjukdom in på Skellefteå Lasarett, den 15 december 2021 i en ålder om 52 år. Hon efterlämnar maken Anders samt syskon med familjer bosatta i Israel och Tyskland. Liras livsresa startade den 9 februari 1969 i byn Lebjazjie långt österut i det dåvarande Sovjetunionen. 

Hon var första barnet till hennes föräldrar fader Fais Khamitov och moder Gulfizya. Sedermera fick hon två systrar. I unga år flyttade Lira och hennes föräldrar till Tasjkent, Uzbekistan där hon som liten gick musikskola och spelade cello, hennes stora intresse för kultur grundlades redan där. En tung period för henne var när hon miste sin mor i sina armar hon var då 12 år gammal. Efter åren i musikskola fortsatte studierna med en examen i filosofi/humaniora. 

Hennes första arbete att bli lärare vid militärhögskola med inriktning på underrättelseverksamhet. Då 90-talet var en tid då samhället förändrades i en rasande takt i det gamla Sovjetunionen med brist på det mesta så fann Lira för gott att prova sina vingar på annan plats. Hon flyttade till Kazan, där hennes släkt har sina rötter. 

Där gjorde hon karriär och arbetade som HR specialist vid Oljebolaget TatNeft. Genom hårt arbete så började det bli en del pengar över till att odla ett nytt intresse att resa, vilket följde henne resten av livet. Av en slump korsades våra vägar 2009, först över nätet och sensommaren 2010 kom jag och Lira att träffas i Italien. Tycke uppstod och vi fortsatte att träffas både hos henne i Kazan och här hemma i Bergsbyn. 

Lira bestämde sig för att flytta till Bergsbyn våren 2013. Full av energi började hon att lära sig svenska, försöka förstå hur det svenska samhället fungerar. Hon fick lite bittert konstatera att hennes utbildningar inte var kompatibla till det som krävs här, så det var bara för Lira att spotta i nävarna och fullgöra en socionomexamen vid Umeå Universitet. Under utbildningstiden arbetade Lira ledig tid med uppgifter kopplade till utbildningen. 

Efter att socionomexamen var avklarad erhölls arbete åt Skellefteå kommun där hon sista tiden arbetade som färdtjänsthandläggare. Ett arbete där hon trivdes både med arbetsuppgifter och kollegor. Lira var inte rädd att prova nya saker, hon hade ett driv som gjorde att inget var omöjligt. Lira älskade att resa och vi hade förmånen att trots sjukdom göra en sista resa tillbaka till hennes älskade Italien där vi en gång träffats. Jag minns min älskade Lira med värme och stor saknad.

Anders

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!