Dödsfall: Linnéa Sidenmark, Byske

Linnéa Sidenmark, Byske.

Linnéa Sidenmark, Byske.

Linnéa Sidenmark, Byske.

Foto: Privat

Dödsfall2020-06-03 05:00

Den 28 maj somnade vår mor Linnea Sidenmark in efter en tids sjukdom vid 92 års ålder. Mamma föddes 1928 och växte upp i Stålberget, Frostkåge, med sina sju syskon. Dotter till hemmansägaren Gustav Eriksson och Agnes (född Larsson, från Drängsmark).

Hon träffade vår far Henry Sidenmark när hon arbetade en tid som kocka i Arvidsjaur socken. De gifte sig i Byske kyrka. Tillsammans fick våra föräldrar fyra barn och sorgen blev stor när den yngste sonen och vår bror Urban hastigt avled. Mamma blev änka 1998 och bodde kvar i Frostkåge några innan huset såldes och hon flyttade till lägenhet i Byske. 

Hon hade en kristen livssyn och var en trogen kristen och trygg i sin tro på Gud. Många var uppdragen som mamma hade i den religiösa gemenskapen under vår uppväxt hemma i Frostkåge. Mamma hade uppdrag i Byske kyrka som kyrkvärd efter sin flytt till Byske och var med i Byske kyrkokör innan hälsan satte stopp. 

Vi barn behövde aldrig gå hungriga, i trasiga eller smutsiga kläder, utan hemmet och familjen var för henne det viktigaste. Mamma sydde många av våra kläder, stickade våra sockar och vårdade hemmet ömt. Det odlades potatis och grönsaker, det plockades bär och det gjordes saft och sylt för hela året. 

Handarbete och broderi var ett av hennes stora intressen förutom blommor, körsång och korsordslösning. Många av hennes stickade mössor och tjocksockar finns fortfarande kvar hos oss barn. Hemmafrusysslorna tog upp det mesta av hennes tid när vi var små, men hon arbetade även som hemsamarit under några år när vi växte upp. Mamma fick också glädjen att uppleva sex barnbarnsbarn och var alltid nyfiken på nyheter om dessa. 

Både glädje och stor sorg har kantat vår mammas liv, men hon kämpade ständigt vidare. En alltför kort tid fick hon tillbringa på Norrgårdas äldreboende i Byske innan hon stilla fick somna in. 

Barnen med familjer

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!