Dödsfall, Lennart Öhman, Arvidsjaur

Dödsfall, Lennart Öhman, Arvidsjaur

Dödsfall 26 februari 2022 05:00

Läraren och lokalhistorikern Lennart Öhman har avlidit i en ålder av 81 år.

Familjen hoppades på att ha kvar honom länge än, men ödet ville annat. Sjukdom drabbade Lennart hårt. Kampen var tuff för alla närstående, men såklart allra tuffast för honom själv.

Viljan, styrkan och modet hjälpte till och ett tag såg det lovande ut. En ny bok om biograferna i norr tände gnistan igen. Med en nyinköpt kamera reste han runt och samlade in material till sin bok. På sina resor träffade Lennart intressanta människor som berättade anekdoter om hur de exempelvis försökte efterlikna filmstjärnornas frisyrer och kläder. Lennart var tillbaka igen och allt gick till synes på räls.

 Efter ett sjukhusbesök kom dock chockbeskedet att sjukdomen hade återkommit, med full kraft. Vården var bra. Men med sorg i hjärtat kunde vänner och anhöriga se att kroppen till slut inte orkade längre… 

Lennart föddes på Karl-Gustafsgatan i Arvidsjaur och blev till sin död hemorten trogen. Mamma Astrid var hemmafru och pappa Erland konditor. Lillebror Sigge och Lennart cyklade ofta till Astrids hemby Hällberg för att hjälpa till med slåttern.

Lennart var alltid nyfiken och ville lära sig själv och ge andra nya kunskaper. Det var självklart att ta realexamen och studentexamen. Sedan följde studier vid Uppsala universitet, med fokus på i no-ämnen, följt av pedagogikstudier i Västerås. Adjunkten Lennart återvände till Arvidsjaur 1966. Han undervisade därefter i no-ämnen under många år på högstadiet och gymnasiet. 

Fick Lennart ett uppdrag tog han tag i saken snabbt och effektivt. Ett stort intresse var att forska i lokalhistoria. Författandet startade med historik för OKQ8 och Sparbanken samt artiklar för PT och Norran. Även släktforskning blev mer och mer intressant. Artiklarna publicerades i släktforskartidningarna. Bland annat upptäckte han att världsmästaren Armand Duplantis har sitt ursprung i Moskosel. 

Själv rankade Lennart sin bok ”När sjukvården kom till norr” som allra bäst. Ett avsnitt handlar om Spanska sjukan och dess spridning. Medier uppmärksammade boken och många intervjuer publicerades med ”experten från Arvidsjaur”.

Mest känd blev nog Lennart som lokalhistoriker. Men han rönte även idrottsliga framgångar, speciellt i ishockey (DM-guld), alpint, backhoppning samt inom friidrott som ledare. Det brinnande intresset för idrott resulterade i en tryckt lokalhistorisk återblick. De gedigna kunskaperna om Arvidsjaurs historia har även varit till stor hjälp för kommunens allmänna fotoarkiv.
När Lennart inte jobbade med sina bokprojekt gillade han att vistas i skog och mark. En 50-årig tradition var hjortronplockning med vännen Bengt Martinsson.

För Lennart var det mycket viktigt att ha kontakt med sina tre barn och sju barnbarn, eftersom han själv inte hade kontakt med sina mor- och farföräldrar.

Hustrun Ann-Mari ser med tacksamhet tillbaka på alla äventyr som hon och Lennart haft förmånen att få uppleva under de aktiva åren tillsammans.

Familj och vänner

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Dödsfall

Maja Nordström

Maja Nordström
Dödsfall

Värna Sundqvist Nilsson

Värna Sundqvist Nilsson

Ann-Katrin Grubbström

Ann-Katrin Grubbström
Dödsfall

Aldor Karlsson

Aldor Karlsson