Dödsfall: Lars Rönnblom

Lars Rönnblom, Skellefteå

Dödsfall2020-10-06 05:00

Vår broder Lars Rönnblom, Skellefteå, har lämnat oss i en ålder av 77 år. Hans närmaste är hustrun Maj-Lis, barn och deras familjer. 

Lars föddes en vinternatt i kammarn i hemmet i Bäckboda, som mor Signes fjärde son. Jag, nära sex år gammal, låg då nedbäddad i kökssoffan och hörde några sekunder efter födseln Lars´ klara stämma för första gången.

Nio år gammal tog Lars sin första anställning som traktorförare hos en granne. Därmed hade han påbörjat det yrkesliv - som maskinförare - som skulle gälla hela hans arbetsaktiva tid. Redan 18 år gammal hade han utvecklat en skicklighet som förare som ledde till en anställning hos företaget Bröderna Lundbergs i Skellefteå. Hans uppgift blev bland annat att tillsammans med en av företagets säljare turnera runt i många länder i Europa och praktiskt demonstrera deras, baklastar, -traktorers överlägsenhet – jmf med traditionella frontlastare. Vid en stor maskinmässa i Tyskland lyckades Lars band annat i en tävling, som gällde att snabbast gräva en källargrund till en tänkt villa, vinna över samtliga deltagare från alla världens ledande maskinföretag. En framgång som kraftigt stärkte Skellefteåföretagets marknadsposition. Senare i livet blev Lars en mycket mångsidig maskinförare och kom att arbeta åt olika lokala företag, med allt från vägbyggen till specialjobb vid underhåll av Rönnskärsverken.

Efter våra föräldrars död tog Lars och hans familj över den gamla västerbottensgården i Bäckboda. Den gården, som Lars älskade och vårdade skickligt, kom att bli den självklara samlingsplatsen för syskonkretsen. 

Lars var under hela sin levnad en otroligt varm, trofast och genuint god människa. Släkt och vänner hjälpte han ständigt med olika stödinsatser, som förutom maskinarbeten omfattade allt från skogsavverkning till plattläggning av gångar och altaner på villatomter. Hans praktiska mångsidighet ställde han generöst till förfogande för oss i hans närhet. 

Lars var ständigt lika glad och positiv - fick en vänkrets, som ytterst få och en krets som alltid trivdes och hade roligt ihop med Lars och hans familj.

Vi, den närmaste släkten, har nu förlorat den person som vi beundrat och som alltid stått i centrum av vår familjesamvaro. Frånvaron av hans glada och positiva kommentarer lämnar ett stort tomrum. Vi saknar Lars djupt – men gläds åt de fina minnen han gett oss.

Kurt Rönnblom för bröderna och våra familjer

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!