Konstnären Laila Wikström, Södra Sunderbyn, har avlidit 79 år gammal.
Hon nådde en stor konstpublik genom att hennes bilder finns i så många former och de har nått långt utanför Norrbotten. De fick ta plats i böcker, som brevkort, dörrmattor, ja i alla möjliga sammanhang.
Livet började i Södra Sunderbyn liksom för släktens många tidigare generationer. Hon växte upp i farfars föräldrahem på Kläppen i byn och det skulle senare bli hennes ateljé. Då var efternamnet Backlund. Så fick byn en ny konsumföreståndare från Långnäs och det skulle leda till ett nytt efternamn. Konsumföreståndarens son var 16-årige Owe och redan när Laila var 15 år blev de ett par.
Hur Sunderbyn var under uppväxtåren ger hon en bild av genom en muralmålning på gaveln till ett hyreshus på Tuna i Notviken. Laila lät barndomsbyn segla nerför Luleälven och ta plats på en av stadens husväggar. Bilden skildrar kvinnor som kokar tvätten i vedeldade bykkar, andra skurar mattor vid Storbryggan. Där finns också gubbarna med unikaboxen på cykelns pakethållare på väg till Grundet och timmersorteringen. Bogserarna ”Tyra” och ”Gustaf” drar timmerbuntar ut till Granudden.
Muralmålningen gjorde Laila Wikström 2002 och hon hade då varit heltidskonstnär i ett 20-tal år. Yrkeslivet hade börjat mera konventionellt. Först som 15-åring i skofabriken i Sunderbyn. Sedan gjorde hon mössor och hattar, ägnade sig åt silversmide och sydde kläder. Efter det följde korta anställningar på NSD i Boden och HSB i samma stad innan Holmströms guldsmedsaffär i Luleå.
Under anställningen som kanslist hos landstinget fick hon kontakt med Ulla Ek och hennes poesi. Laila Wikström sökte tjänstledigt med motiveringen ”kärleken” för att arbeta med akvareller till boken. Motiveringen räckte och tjänstledigheten kom aldrig att ta slut. Den fortsatte med Konstskolan i Sunderbyn åren 1980-82 och akvarellkurser för Arne Isaksson 1985, samt för Fritz Sjöström 1990 och Anders Wallin 1995-99.
Så det blev ett liv som konstnär i stället för som landstingstjänsteman. Ulla Ek-boken gjorde Laila Wikström också till förläggare. Det stannade inte med Eks poesi. Bokproduktionen blev omfattande och Kungliga biblioteket har arton registrerade. Först receptböcker med Lailas akvareller och hennes syster Doris Bergströms texter. Sedan utgivning i andra ämnen med Lailas akvareller och texter av andra författare. Flera titlar fick tryckas i nya upplagor. En av dem var ”Baka i långpanna”.
Laila Wikström var en flitig utställare på olika mässor och nådde en stor kundkrets bland hos presentbutiker och i bokhandeln. Hon ställde ut på 20 bokmässor i Göteborg och på många Formex-mässor i Stockholm. 1980-talets Kvinnor kan-mässor engagerade henne också.
Närmast sörjande är maken Owe, barnen Stina och Lars med familjer och syster Doris Bergström med familj.
Jan Bergsten