Dödsfall, Kristina Vikström, Ursviken

Kristina Vikström, Ursviken

 Kristina Vikström

Kristina Vikström

Foto: Privat

Dödsfall2021-09-01 05:00

Vår älskade mamma Kristina Vikström, född Johansson, somnade stilla in, torsdagen den 12 augusti. Hon blev 101 år och 2 månader. Kristina föddes i Lövholm, Norrlångträsk, som yngsta barnet i en syskonskara på sex barn, föräldrarna var Alma och Alfred Johansson.

 Hemmet var ett småbrukarhem där man levde under knappa omständigheter, mat lagades över öppen eld, och när järnspisen monterades in hade hon hunnit bli 10 år. Kristina gick sex år i Segerlunds skola, därefter gick hon en hushållsutbildning I Norrlångträsk. Tidigt fick hon bidra till familjens försörjning genom att arbeta som piga i närliggande byar. 

När Kristina var 19 år utbröt andra världskriget ut, de första krigsåren arbetade hon som kocka åt arbetslagen som byggde vägen förbi Myrheden. Hon berättade att man i Myrheden var och tittade på när tågen med tyska trupper passerade, hon berättade att soldaterna många gånger skrattade och vinkade, och att soldaterna ibland kastade ut chokladkakor till dom. Tiden i Myrheden upplevde hon som en mycket bra tid, hon fick för första gången möjlighet att tjäna och disponera egna pengar. 

När kriget var slut 1945, så gifte sej mamma med vår pappa, Brynolf Vikström från Segerlund. Den första tiden så bodde mamma och pappa I Segerlund, men efter en tid flyttade dom till Furunäs, 1953 köptes huset i Ursviken. I äktenskapet föddes vi, två pojkar, Anders och Gösta. 

Hemmet präglades av stor gästfrihet och mamma trivdes allra bäst då hon hade fullt med folk I huset, med stor energi och gedigen kunskap lagade hon mat och bakade, alla som kom på besök skulle bjudas på mat eller fika, så var det bara. Ända fram till mot 100-årsdagen kokade hon palt och bakade, hennes limpor var något alldeles speciellt, älskade av barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Handarbete, vävning, broderi och stickning var något som hon kom att ägna mycket tid åt, när det gällde stickning var hon en perfektionist.

 På 70-talet förvärvades mammas barndomshem I Lövholm, här skapade man ett fritidshus som nyttjades flitigt så länge krafterna tillät. Mamma var duktig med blommor, hon vistades gärna ute I naturen, höstarnas bärplockning var en höjdpunkt för henne. I många år arbetade mamma hos Marklunds handelsträdgård I Ursviken. 2001 såldes huset I Ursviken och mamma och pappa flyttade till en lägenhet, samma år blev mamma änka. Barnbarn och barnbarnsbarn blev en stor källa till glädje för henne. 

För den sociala person med fingertoppskänsla och perfection som Kristina var, blev det en sorg att åldras, synen, hörseln och känseln i händerna försämrades gradvis, släktingar och vänner gick bort, hon kände sej ensam. I januari 2021 flyttade mamma in på Trivselns äldreboende I Ursviken. Vi kommer att sakna vår älskade mamma och allt som hon gett oss, men minnet av en energisk kvinna och underbar mamma lever kvar. 

Vila I frid älskade mamma. 

Anders och Gösta med familjer

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!