Dödsfall, Kjell Ring, Skellefteå

Kjell Ring, Skellefteå

 Kjell Ring

Kjell Ring

Foto: Privat

Dödsfall2021-05-26 05:00

Kjell Ring avled den 30 mars av sviterna efter en stroke. Kjell föddes 1930 i Forse, Ångermanland. Föräldrar Henny och Albin Ring. Kjell var den tredje i syskonskaran på åtta barn. Familjen livnärde sig på jordbruk och andra jobb då tillfälle gavs. Trettiotalet var på många sätt en tuff period, brist på arbete och i skuggan av Kreugerkraschen. Omtanken och gemenskapen i den egna familjen skapade en sammanhållning och hjälpsamhet som även andra, genom Kjell, fick ta del av. Han utbildade sig till flygtekniker för propellerplan. Flygplanen var utrustade med stjärnmotorer som krävde, och passade Kjells noggrannhet och intresse för finmekanik. Flygvapnet bytte flygplanstyp och Kjell valde att stanna i hemorten och blev mekaniker vid kraftverksbyggen. Då Graningeverken uppförde kraftverket i Kvistforsen i Skellefteälven 1958- 1963 var Kjell anställd som mekaniker.

Han mötte Ulla-Britt Marklund från Stålberget, Frostkåge, och de övertog hennes föräldrahem. Här utformade de sitt boende. Deras hem utstrålade en gästfrihet och omtanke. Deras omtanke kan enklast beskrivas genom att de upplät både boende och stöd till arbete för ungdomar som av olika orsaker behövde hjälp med en omstart i livet. Kjell fick möjlighet utveckla en verkstad för egna projekt, där han även hjälpte många med att lösa tekniska fel på fordon och andra mekaniska problem. Han inredde även ett snickeri där han framställde olika alster i trä, gärna med hjälp av svarv. Kjell var även skicklig i att måla och teckna och kunde framställa en persons ansikte med fotografisk precision.

Årens höjdpunkter var när dottern Ulrika och de tre barnbarnen kom på sommarbesök. Efter Ulla-Britts frånfälle så kände Kjell att han ville minska sitt boende och han valde då att sälja och flytta närmare sin födelseort och syskon. Han menade att han dessutom fick kortare väg till dotter och barnbarn.

Vi som har jobbat med Kjell eller på annat sätt kommit i kontakt med honom fick ta del av hans kunnande, både teoretiskt och i praktiken. Han tog gärna debatt för att försvara sina planer eller ideer.

1 Stålberget var Kjell engagerad i både byagården och i att anlägga och ansvarade för att sköta ett större kollektivt vattenprojekt.

Efter tiden i Kvistforsen jobbade han en period på Forslunds Tunga, och sista åren före pensionen i garaget hos polisen i Skellefteå. Vi är många som saknar Kjell men en bra känsla ger trots allt hans egna ord "jag har fått så många bevis på uppskattning genom åren, i form av ett tack, uppskattning, gentjänst eller hjälp på annat sätt, värt mer än pengar". Sådan var Kjell.

Folke Fjällström

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!