Dödsfall: Karolina Eklund, Järvträsk

Karolina Eklund, Järvträsk

Karolina Eklund

Karolina Eklund

Foto: Privat

Dödsfall2020-09-07 05:00

Vår mamma, Karolina Eklund, Järvträsk, avled lugnt och stilla på Länsmansgården i Arvidsjaur augustis soliga sista dag. Hon var född i Missenträsk, dotter till Rickard och Mina Åman, i en syskonskara av 5 barn. Uppväxten på ett litet skogs- och jordbruk kom att prägla mammas liv. Hon älskade att vara ute i naturen, och lärde sig tidigt de sysslor som behövde utföras.

I Järvträsk träffade hon sin livskamrat Rune Eklund. Efter giftermålet 1952 flyttade hon till Järvträsk där de tillsammans drev ett litet jordbruk. Där föddes och växte vi 4 barn upp.  2001 blev mamma änka. Mammas hade en personlig gudstro som bar henne genom livet.

Hon var en glad och generös person som gärna tog emot gäster i sitt hem. Kaffepannan var ofta varm, och hon var angelägen om att det skulle finnas fika eller mat. Surströmmingsfesterna på Eklunda månade hon mycket om.

Ingen kunde steka kött så som mamma gjorde, även om vi nu har övertagit grytorna så blir det aldrig på samma sätt som mammas. Även när minnet hade börjat vackla, och hon på grund av demenssjukdom vistades på boende, så var frågan om vad vi skulle äta ytterst angelägen. 

Omsorgen om sina närmaste var mycket påtaglig. Familjen hade stor plats i hennes hjärta, och glädjen när barnbarnen kom var stor.  De har tillbringat mycket tid i far- och morföräldras hem, en tid som varit värdefull och minnesrik.

Hon var omvårdande när ohälsa drabbade  någon i familjen. När pappas hälsa blev vacklande var mammas omvårdnad om honom omfattande men självklar.

Hon somnade in den tid på året när skogarna står fulla av bär. Vistelsen i skog och mark, särskilt bärplockning, var en stor del i hennes och pappas liv. 

Vi saknar henne mycket, men unnar henne ro och vila.

Barnen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!