Dödsfall, Karin Tove Gerth, Skellefteå

Karin Tove Gerth
Karin Tove Gerth

Karin Tove Gerth, född Björkmo, Skellefteå

Dödsfall 30 januari 2021 05:00

Karin föddes i Norrbotten, Pajala, där mamma Gretha och pappa Paul arbetade som lärare. Hon växte upp i Töre och senare i Gammelstad. Hon spenderat många ljusa dagar i en sommarstuga vid en sandstrand i Kalix skärgård. Hennes pappa kom från Norge, och Karin har flera kusiner i Ofoten som hon gärna besökte.

Karin gick sin gymnasieutbildning i Hermelinsskolan i Luleå. Sista året i gymnasiet träffade hon sin blivande make Stephen Gerth, en utbytesstudent från Napa, Kalifornien. De bodde tillsammans i USA i tre år, där de också gifte sig för att därefter flytta till Sverige. Tillsammans fick de tre barn.

Hösten 1975 påbörjade Karin sin utbildning på lärarhögskolan i Mölndal. Hon har varit bosatt i Skellefteå, i Östra Falmark och i Sjöbotten. Hon har arbetat som lärare på Hjoggböleskolan i mer än tjugo år.

Karin älskade skogen och naturen, och var gärna ute och åkte längdskidor, paddlade kanot och vandrade i fjällen. I 40-årsåldern diagnostiserades hon med sjukdomen MS, och hon har sedan dess varit mycket aktiv inom Neuroförbundet, där hon också var ordförande i Skellefteås lokalförening i många år.

Karin och Stephen tyckte båda om att resa, och tillsammans har de gjort flera långa resor runt om i världen, bland annat runt i Europa, Mexiko, Indien och Australien. Hon reste både före och efter hon hamnade i rullstol, och hon slutade aldrig att utbilda sig, följa med i världshändelser, och engagera sig i frågor kring miljön. Hennes favoritårstid var våren.

Hon är saknad av make, barn, barnbarn, bror samt många vänner och bekanta.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa