Dödsfall, Karin Tove Gerth, Skellefteå

Karin Tove Gerth, född Björkmo, Skellefteå

Karin Tove Gerth

Karin Tove Gerth

Foto: Privat

Dödsfall2021-01-30 05:00

Karin föddes i Norrbotten, Pajala, där mamma Gretha och pappa Paul arbetade som lärare. Hon växte upp i Töre och senare i Gammelstad. Hon spenderat många ljusa dagar i en sommarstuga vid en sandstrand i Kalix skärgård. Hennes pappa kom från Norge, och Karin har flera kusiner i Ofoten som hon gärna besökte.

Karin gick sin gymnasieutbildning i Hermelinsskolan i Luleå. Sista året i gymnasiet träffade hon sin blivande make Stephen Gerth, en utbytesstudent från Napa, Kalifornien. De bodde tillsammans i USA i tre år, där de också gifte sig för att därefter flytta till Sverige. Tillsammans fick de tre barn.

Hösten 1975 påbörjade Karin sin utbildning på lärarhögskolan i Mölndal. Hon har varit bosatt i Skellefteå, i Östra Falmark och i Sjöbotten. Hon har arbetat som lärare på Hjoggböleskolan i mer än tjugo år.

Karin älskade skogen och naturen, och var gärna ute och åkte längdskidor, paddlade kanot och vandrade i fjällen. I 40-årsåldern diagnostiserades hon med sjukdomen MS, och hon har sedan dess varit mycket aktiv inom Neuroförbundet, där hon också var ordförande i Skellefteås lokalförening i många år.

Karin och Stephen tyckte båda om att resa, och tillsammans har de gjort flera långa resor runt om i världen, bland annat runt i Europa, Mexiko, Indien och Australien. Hon reste både före och efter hon hamnade i rullstol, och hon slutade aldrig att utbilda sig, följa med i världshändelser, och engagera sig i frågor kring miljön. Hennes favoritårstid var våren.

Hon är saknad av make, barn, barnbarn, bror samt många vänner och bekanta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!