Dödsfall: Karin Englund, Lövånger

Karin Englund, Lövånger

Lövånger 10 oktober 2020 05:00

87 år gammal, somnade Karin stilla in den 29 september. Karin föddes i Brönet, Blacke som nummer åtta i en syskonskara på tio. Föräldrarna hette Alvina och Signar Normark. När Karin var två år flyttade familjen till Nolbyn, Lövånger. Barnen fick tidigt hjälpa till i hemmet och jordbruket och med allt som hörde därtill. Hon gick husmodersskola i Byske där hon fick fina minnen som hon gärna berättade om, allt från små busstreck till fin gemenskap.

1956 gifte hon sig med Gottfrid Englund, Noret, och de övertog hans föräldragård. Tillsammans drev de jordbruket som med den tidens mått var relativt stort. De fick tre döttrar, Gerd, Ejvor och Helen och mamma Karin fanns alltid där för dem. Familjen utökades med fem barnbarn och sex barnbarnsbarn som hade en särskild plats i hennes hjärta.

Det satt aldrig fast för Karin. Förutom arbetet på gården höll hon sig ständigt sysselsatt, alltifrån att väva och sy sin Lövångersdräkt, baka i bagarstugan, producera mattor och sockar till att arbeta som hemsamarit under en period. Vi kunde höra henne gnola och sjunga med i det som spelades i radions P3 medan hon arbetade.

Trots att krämporna gjorde det svårt att hålla i sticknålarna och synen svek henne, kämpade hon målmedvetet tills det blev klart. Eller som hon själv uttryckte det ”he ger bara å hallopaa dell he waal”, att ge upp fanns inte i hennes värld.

2001 blev Karin änka och flyttade till lägenhet i Lövånger och fann sig väl till rätta. Hon var social och tyckte om att ha folk kring sig. Hon tog vara på det som erbjöds till exempel att dricka kaffe med grannarna, utflykter, delta i olika evenemang. I maj i år dog dottern Ejvor i sviterna av sin cancersjukdom, ett hårt slag för oss alla och särskilt för mamma.

Sista tiden bodde Karin på Prästkragen, där hon trivdes bra och fick fin omsorg. En viljestark, målinriktad optimist har lämnat oss. Trots att tillvaron inte alltid var enkel fick hon ett långt och bra liv. Vi saknar vår älskade mamma men vi unnar henne vilan.

Gerd och Helen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Dödsfall

Dödsfall: Anund Lindholm

Dödsfall

Dödsfall: Anund Lindholm, Hembygdsföreningen

Dödsfall

Dödsfall: Ella Brännström, Vebomark

Dödsfall

Dödsfall: Ulla Karlsson, Lövånger

Dödsfall

Dödsfall: Maine Röjmyr, Lövånger

Visa fler