dödsfall, Jan Burström, Skellefteå

Jan Burström
Jan Burström

Jan Burström, Skellefteå

Dödsfall 18 november 2020 05:00

Vår älskade make, pappa, morfar och farfar Jan Burström avled på Skellefteå lasarett 5 november efter en tids sjukdom.

Jan föddes och växte upp i Domsjö i Ångermanland tillsammans med mor Elsa, far Magnus och lillasyster Maj. Han spelade fotboll i Domsjö IF, tog studenten och jobbade i brädgården på somrarna. Efter folkskollärarexamen flyttade han först till Lomsjö, Åsele innan han kom till Skellefteå med Kanalskolan och framför allt Norrhammarskolan, där han jobbade i 40 år.

Somrarna ägnades åt stugan vid Kornhällan, Östanbäck samt åt båtliv. När han köpte sin första båt visste han inte alls vart man kunde åka. Genom att fråga andra båtägare, fick han många tips. Detta resulterade rätt snabbt i en beskrivning av färdmål längs kusten från PiteRönnskär till Järnäs klubb, som han utgav i tryckt form, som medlem i Kåge Båtklubb och i Svenska Kryssarklubbens Skelleftekrets (numera Bottenvikskrets) och som spreds till hela det lokala båtlivets fromma. Även Skellefteälven djupmätte han tillsammans med ett par likasinnade, vilket resulterade i ett ”sjökort”, som sträcker sig från mynningen upp till stan.

Under några år var det barnens idrottande som engagerade, som friidrottsfunktionär samt korv-och kaffeförsäljare vid fotboll och hockey.

Att hälsa på barn och barnbarn i södra Sverige roade honom och att leka lejon var en favorit.

Inom Kåge Båtklubb var han bland annat mycket aktiv i att påverka kommunen för att ge klubben möjlighet att bygga en småbåtshamn.

Inom Svenska Kryssarklubben var han länge aktiv på såväl lokal som riksnivå och i Medelhavsseglarna var han i många år en del av styrelsen. Många är de som lärt sig att navigera via de kurser Janne ledde.

Ett flertal resor blev det också. Som ”backpacker” med hustru och vänner och som eskaderseglare på Medelhavet och i Västindien med mera.

Även inom logerna Druiderna och W6 liksom i Aktiva Seniorer och STF har Janne gjort insatser. Han var en person, som engagerade sig djupt i det han företog sig.

Hans sista insats för andra var när han intensivt ifrågasatte kommunens strävan att dra in de flesta lokalbussar, som snirklade sig fram i bostadsområdena, till förmån för en snabblinje mellan centrum och Skelleftehamn. Vilket gör att bussar fortfarande trafikerar Morön.

Janne blev 86 år gammal och sörjs av hustru, barn med familjer, svåger och vänner.

Eva, Åsa och Magnus

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa